Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2009

MEDICA 2009
Дюселдорф, 18-21 Ноември

виж като PDF
Текст A
В последните години медицинският пазар отбелязваше позитивен растеж. Основните тенденции, като застаряване на популацията в индустриализираните страни, увеличаване на населението, обръщането на все по-голямо внимание на здравето, както и драстичното увеличение на нуждата от здравни услуги генерираха непрекъснат растеж на продажбите на производителите и доставчиците на медицинска апаратура. И все пак, финансовата и икономическа криза не подмина и сектора на здравните услуги. Мотото на индустрията „Хората винаги ще се разболяват” е все още в сила, но икономическият климат вече засяга и бизнес-тенденциите в сектора, който години наред просперираше.  
 
Въпреки кризата и ефектите от нея, все още има и добри новини в медицинската индустрия, особено от Германия. Немските производители на апаратура очакват техният оборот за 2009 г. да остане стабилен. Причина за това са техните отлични активи и голяма иновативна сила. На този фон идва време и за водещото международно събитие в сектора – MEDICA. В противовес на икономическата и финансова криза, най-големият световен медицински панаир MEDICA е „в добро здраве” за своята 40-та годишнина. Регистрациите до момента предполагат да бъдат достигнати рекордните нива от 2007 и 2008 г., с над 4 000 изложители. Освен това, повече от 700 изложители ще участват за пореден път. Широкото многообразие на теми и точните акценти на MEDICA са доказали през годините своя успех. Съвременният медицинският пазар не се интересува толкова от специфичните продукти, колкото от комплексните методи за диагностика и терапия на различните клинични проблеми. Ето защо MEDICA обръща сериозно внимание на важни теми като медицинските изобразителни техники и IT решения, както и на автоматизацията и компютъризацията в диагностиката и лабораторните изследвания. Основните раздели, върху които се фокусира вниманието на MEDICA през 1009 г., са Електрична медицина/технология на медицинските устройства; Лабораторна технология/диагностика; Физиотерапия/ортопедия; Медицински продукти (стоки и консумативи); Информация и Комуникация; Текстилни изделия; Обзавеждане на медицински центрове и Управление на сгради.  
 
На MEDICA пропастта между техническите иновации и тяхното приложение за специфични клинични цели традиционно се преодолява посредством взаимодействието между търговския панаир и неговите интегрални Тематични паркове, каквито са MEDICA MEDIA (Телемедицина/медицински информационни технологии, Зала 16), MEDICA VISION (Иновативен форум на различни изследователски институти, Зала 3), Форумът по физиотерапия (Зала 4), както и Медицинският конгрес MEDICA (Конгресен център Дюселдорф). С регистрирани повече от 10 000 делегати, Конгресът MEDICA ще предложи 200 семинара и курсове, включващи повече от 600 презентатори, което го превръща в най-големия мултидисциплинарен медицински образователен форум в Германия. Тематиката на презентациите по време на конгреса са насочени към онкологията, кардиологията и заболяванията, свързани с възрастта, като например захарния диабета. Авторите ще хвърлят светлина върху своите иновативни решения и изследвания под председателството на Prof. Dr. Hans-Ulrich Kauczor и Prof. Dr. Jürgen Debus (Университетска клиника Хайделберг).  
 
По време на изложението ще се състои и поредното издание на COMPAMED, търговският панаир, протичащ паралелно с MEDICA от инициирането си през 1992 г. COMPAMED се разви като водещо международно събитие за доставчици на медицински консумативи и подобно на MEDICA, показва тенденция да устои на трудните икономически условия. Очаква се рекордът от над 500 изложителя на COMPAMED 2008 да бъде достигнат и през настоящата година. COMPAMED ще се състои от 18 до 20 ноември. Взети заедно, MEDICA и COMPAMED ще заемат всичките 19 зали в изложбения център в Дюселдорф.  
 
Традиционен акцент по време на изложението ще бъде Германският ден на болницата, по време на който ще се разискват теми, свързани с болничния мениджмънт.  
 
Работното време и цените на пропуските остават непроменени и на MEDICA 2009. На сайта на изложението http://www.medica.de се предлагат специални промоционални оферти от 15 евро (еднодневен билет) и 22 евро (постоянен билет). С тези карти се ползва безплатно и мрежата на градския транспорт в Rhein-Ruhr и Rhein-Sieg. Входните пропуски гарантират достъп до MEDICA и COMPAMED, както и участие в повечето събития по време на Конгреса MEDICA.  
 
Работното време на MEDICA и COMPAMED 2009 е от 10 до 18:30 ч., събота от 10 до 17 ч. (само за MEDICA).  
 
За повече информация, посетете сайтовете на двете събития http://www.medica.de и http://www.compamed.de.