Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2011

Усложнения след грип в оториноларингологията

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Минчо Мелничаров, д.м.Грипният вирус съпътства човечеството в неговата история от векове. Той изтощава организма и отслабва имунната система. Най-често усложненията се дължат на наслагването на допълнителна бактериална инфекция. Най-често срещани са гноен бронхит, бронхопневмония, пневмония, плеврит, отит, ларингит. При усложнение, след кратък период на подобрение, внезапно се появяват нови симптоми:

  • Висока температура.
  • Втрисане.
  • Гръдна болка при дишане.
  • Кашлица с жълто-зелени храчки.

Усложненията на грипа могат да бъдат много сериозни и понякога животозастрашаващи състояния. При наличието на някои от тези симптоми, трябва незабавно да се потърси специализирана медицинска помощ.

Усложнения в средното и вътрешното ухо
Тук болестта може да даде усложнение по кръвен път или чрез евстахиевата тръба. Най-често се развива остър отит. Той протича с болка в ухото, най-често едностранно, както и с намаление на слуха.

Като по-особена форма на грипната инфекция в ухото описваме т.нар. булозен отит, при който наблюдаваме промени по тъпанчевата мембрана. Вирусът се загнездва в епитела на тъпанчето, разслоява го и образува мехурчета, наречени були. Те са особено болезнени и задължително трябва да се третират от УНГ специалист. Той трябва да ги пробие, но без да пробие тъпанчето. Така болката изчезва или значително се редуцира, като няма последствия за слуха.

Друга вероятност е да се развие възпаление на слуховия нерв. То може да протече и без болка, но с внезапното намаление на слуха едностранно или двустранно. Нерядко се наблюдават и поражения на вестибуларната част на слуховия анализатор. Възпалението на слуховия нерв трябва задължително да се лекува в специализирана клиника, за да се намали опасността от трайно увреждане.

Усложнения от страна на гълтача
Грипът сериозно засяга имунитета и общото състояние на организма, поради което след него могат да се развият и бактериални инфекции на гърлото, които протичат със силни болки, бели налепи и удължаване на периода с висока температура.

Откриват се инфекции в областта на тонзилите, протичащи по-затегнато, с продължителен фебрилитет и значителни болки при преглъщане. Те се лекуват с антибиотици по лекарска преценка.

Усложнения от страна на ларинкса
Ларинксът, като високо специализиран орган с фина невромускулна регулация, страда от грипния вирус. В началото се наблюдава спадане на гласа, което се обяснява с инфилтрацията на гласните връзки. Впоследствие вирусът преминава в началната част на трахеята, като причинява зачервяване и оток на лигавицата там. Тъй като тук е зоната за обратна информация при гласообразуването, отокът причинява разстройство на този процес и гласът трайно спада. Лечението не излиза извън обичайните противогрипни мерки, като при задържане на дрезгавия глас над три седмици е желателен контрол при специалист-ларинголог.

Като заключение можем да кажем, че грипната вълна, която ни залива ежегодно, носи със себе си редица усложнения, но съвременната медицина е подготвена да реагира адекватно и да предотврати настъпването на трайни увреждания в организма.

Наложително е общопрактикуващите лекари да работят в тясно сътрудничество със специалисти от различните профили, в интерес на пациентите.