Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2011

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

виж като PDF
Текст A
Д-Р ТИХОМИР МУСТАКОВ 
 

Д-р Тихомир Мустаков е роден на 30.01.1965 г. в гр. София. Висшето си образование завършва в Медицинска Академия - гр. София, през 1988 г. През 1998 г. придобива специалност по педиатрия в Национален институт по педиатрия. През 1995 г. придобива специалност по алергология в Groningen University Hospital, Clinic of Allergology.

Следдипломни курсове на EAACI: 1999 г. - Бялисток, 2001 г. - Ферара, 2002 г. - София, 2003 г. - Вилнюс.

От 1992 г. досега е главен асистент в детско-юношески кабинет на Клиничен център по алергология, УМБАЛ “Александровска”, гр. София.

Научни интереси: патофизиология на алергията и астмата; алергично възпаление на различни нива на дихателната система; медикаментозна и имунотерапия на алергичните болести при деца; ранна диагностика на алергичните болести; епидемиология на алергичните болести.

Д-р Т. Мустаков има над 20 научни съобщения на национални и международни алергологични форуми, участие в 2 монографии и над 10 публикации.

Членство в организации: Българското дружество по алергология; Асоциация “Астма”; Българо-Холандска алумна асоциация (председател); Европейско респираторно дружество.

 

Д-р Мустаков, като специалист алерголог, моля, кажете какво може да провокира отключването на алергията?
Алергията е състояние на изменена по сила и посока реакция на имунната система. Това изменение се дължи на промяна във функционалното състояние на множество компоненти на тази система. Най-често, за да се случи е необходимо да има генетична предиспозиция и действие на редица фактори на средата – висока концентрация на алергени във въздуха, монотонно хранене, претоварване на обмяната с белтъчни храни и силно химизирани храни. Друга съществена причина са вирусните (най-често респираторни) инфекции, които действат по два основни механизма – повишават синтезата на IgE-антитела и увреждат респираторния епител, което повишава пенетрацията на антигенни (алергенни) молекули през него.

Как влияе начинът на живот?
Тъй като начинът на живот е свързан с определена среда, а тя е от съществено значение за развитието и хода на алергичните болести, начинът на живот е от огромно значение за алергичните болести. По принцип алергичните болести са свързани с т.нар. „цивилизован“ начин на живот, с урбанистичната среда, кон­су­ма­цията на индустриално приготвени храни, използването на много синтетични материали в битовата и про­фесионалната среда.

В тази връзка увеличават ли се алергиите напоследък и защо?
Да. Все повече хора живеят в урбанизирана среда. А и фермерската среда добива все повече елементи на градския живот - по отношение на интериор, обзавеждане, хранене.

Кои са най-разпространените алергии у нас?
Ние се вписваме в статистиката на съседните ни държави, като за най-разпространени алергични болести се считат алергичният ринит, екземата и астмата.

С кои видове алергии при децата се срещате най-често тук в клиниката и във вашия кабинет?
При кърмачетата най-честата алергична проява е атопичният дерматит, значително по-редки са алергичната хрема, астмата, ентероколитът. При децата в училищна възраст – основно алергичните ринити и бронхиалната астма.

Каква е ролята на наследствеността?
Тя е определяща относно предразположението към алергични болести. Когато бащата е алергичен, вероятността поколението също да е алергично е 20-25%, при алергична майка – 40-60%, при двама родители с една и съща алергична болест – 80%.

Как един човек може да разбере, че е алергичен към ухапване от насекоми, преди това да се случи?
Може да си направи серумен тест за алергия към инсекти.

Какви препарати помагат при алергия на ухапване от насекоми?
Много зависи каква е реакцията. При животозастрашаващите реакции се използва самоинжектор с адреналин, кортизон инжекция или таблетки.

Защо ранното захранване на бебетата с краве мляко може да отключи алергия?
Твърде ранното и твърде късното захранване може да отключи алергия. Затова захранването трябва да стане след третия месец, по възможност на фона на кърма.

Лекува ли се алергията или пристъпите продължават цял живот?
Както стана дума, алергията е функционална пренастройка. Поради това алергичните реакции могат да бъдат повлияни до степен на излекуване, ако лечението започне своевременно и е достатъчно активно и комплексно.

Какви методи на имунотерапия се прилагат при различните пациенти? Ефективна ли е тя?
Най-често при алергичните деца се използва специфична имунотерапия – провежда се чрез сублингвално или субкутанно поставяне на покачващи се дози от алергена, към които е чувствителен пациентът, като в рамките на 3-5 години се натрупва достатъчно количество алерген, което „блокира“ алергичната реакция. Успеваемостта на това лечение е най-висока в детската възраст и е около 90% при поленовата алергия, 80% при домашнопраховата и 60% при тази към плесени. Сега се разработват и препарати за хипосенсибилизация към храни.

Има ли противопоказания или пациенти, при които не се препоръчва този тип лечение?
Имунотерапията е противопоказана при пациенти с шокови реакции, със системни болести. Не се започва по време на бременност, но ако е вече започната се продължава и по време на бременността.

Кажете няколко думи за атопичния дерматит. Кои деца са предразположени към неговата поява и кое го провокира?
Най-често са предразположени деца на алергични родители. Най-често го провокира консумацията на краве мляко, яйца, риба, пшеница.

Какви изследвания извършвате тук в Клиниката по алергология и всички пациенти ли са показани за тях?
Клиниката по алергология и астма е републикански консултативен център, в нея извършваме всички групи алергологични изследвания – кожни проби, провокационни проби, функционални изследвания, изследвания за неспецифична бронхиална хиперреактивност.

А във вашия кабинет?
Основно кожни проби и спирометрични изследвания.

Нещо, което желаете да споделите с читателите на сп. Мединфо?
Както всички хронични болести, и алергичните изискват комплексен и максимално индивидуализиран подход към пациентите. Това налага много добро сработване на всички нива на медицинско обслужване, за да може пациентите да се възползват от възможностите за диагностика и контрол на болестта им. Именно затова е изключително важно доброто взаимодействие между личните лекари и специалистите алерголози, пулмолози, педиатри, УНГ и дерматолози, за да може да се диагностицират и лекуват своевременно алергичните болести в целия спектър на техните прояви.

Бих искал да кажа няколко думи и за противоастматичните медикаменти. Благодарение на преговорите и натиска на пациентите с астма през последните години се реимбурсират значителен брой от противоастматичните лекарства. Естествено има още много да се желае, най-вече по отношение на помощните средства за лечение и контрол на астмата, както и например по отношение на медикаментите за лечение на алергичен ринит, който е много важен съпътстващ проблем при над 70% от астматиците.