Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2011

Вътремозъчни кръвоизливи. Мозъчните кръвоизливи са по-опасни, но са с много по-добро възстановяване

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Б. Герасимов, д.м., м.о.з.Парадоскално на първоначалните очаквания, мозъчните кръвоизливи са много по-опасни в първите часове и дни след получаването им и смъртността от тях е от 40 до 60%, особено ако се лекуват в малки и недобре оборудвани болници. Но когато болните попаднат в големи болници, със съвременни възможности за лечение, те имат много по-голям шанс не само да оцелеят, но и да се възстановят успешно в много по-голяма степен, в сравнение с болните с мозъчни инфаркти или исхемични мозъчни инсулти в първите 3 до 6 месеца от началото на инсулта и след това да не останат трайни инвалиди до края на живота си.

Това е свързано с факта, че кръвта, която се излива в мозъчното вещество от спукания кръвоносен съд измества встрани мозъчните клетки и влошава тяхното оптимално кръвоснабдяване и обмяната на веществата, но не ги прекъсва. Както това се случва при мозъчните инфаркти, където рязко и дефинитивно се прекъсва снабдяването с кръв и кислород на участъка от мозъка след запушения трайно кръвоносен съд. Клетките за минути и няколко часа загиват и не могат да се възстановят след „излекуването” на инсулта, като оставят трайни последици в дейността на увредения мозък и на функциите му, за които тази част от мозъка е специализирана да отговаря.

Затова сега вече усилията са насочени главно в първите минути и часове на т.нар. остър период след началото на инсулта, болният максимално бързо да се транспортира в най-близката голяма болница и да му се окаже най-ефективната и съвременна медицинска помощ, за да се спаси животът му и същевременно да се започне веднага коригиране и оптимизиране на живота на притиснатите неврони, за да могат те бързо и ефективно да се възстановят и да започнат максимално бързо да участват в общия алгоритъм на глобалната дейност на цялостния мозък и да осигурят максимално добро качество на живот след преживяването на мозъчния кръвоизлив.

Вътремозъчните кръвоизливи са около 20% от мозъчните инсулти у нас. Най-честите причини, водещи до разкъсване или частично увреждане на стената на кръвоносните съдове в мозъка, са артериалната хипертония, вродените или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промените в съсирваемостта на кръвта и склонността към кръвоизливи при някои заболявания на кръвта, възпалителните заболявания на кръвоносните съдове, увредата на кръвоносните съдове при интоксикации с наркотици като кокаин, хероин, амфетамин и други.

“Подмладяването” на мозъчните инсулти в последните години се дължи именно на увеличаване на относителния дял на вътремозъчните кръвоизливи при млади хора с посочените рискови фактори и най-вече с високи стойности на кръвното налягане, които не са лекувани правилно и навреме.

Клиничната картина е толкова характерна, че диагнозата не е проблем дори за неспециалисти невролози.

 • Силно главоболие.
 • Нарушено съзнание, дори до кома.
 • Парализа на десните или левите крайници.
 • Понякога със спрегнато отклонение на погледа встрани.
 • Най-често през деня.
 • По време на хранене или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Хеморагичните мозъчни инсулти са изключително спешни състояния, поради което е необходимо болните да бъдат транспортирани по най-бързия възможен начин до най-близката голяма болница, в която има възможности за бърза диагноза чрез КТ (компютърна томография) или МРТ (магнитно-резонансна томография), по изключение с лумбална пункция и изследване на ликвора, както и с възможности за интензивни грижи. Изравняването на налягането на кръвта в хематома (кръвоизлива) и околната мозъчна тъкан е въпрос на минути, при което кръвоизливът спира нарастването си (ако не пробие в субарахноидното или вентрикулното пространство).

Голямото майсторство и спасяването на живота на болните е в следващите минути и часове, когато се мониторират (проследяват) и коригират адекватно основните жизнени параметри и кръвните показатели за състоянието на мозъка и организма.

Въпреки големите успехи на науката при съвременното лечение, една голяма част (30-60%) от болните умират в първите дни и седмици след кръвоизлива.

При благоприятно развитие на заболяването излялата се кръв в мозъка постепенно за няколко месеца се резорбира и на мястото на кръвоизлива остава минимален дефект в зависимост от засягането на мозъчния паренхим или сравнително рядко киста (кухина), пълна с индеферентна течност или съединителна тъкан, която най-често няма никакво клинично значение и не води до усложнения и проблеми. В много редки случаи такива кисти могат чрез дразнене на околната мозъчна тъкан да доведат до епилептични прояви или припадъци, но това може да се лекува успешно консервативно с медикаменти или в много редки случаи се налага оперативна интервенция.

Запомнете:

Всеки шести човек в света получава мозъчен инсулт.
На всеки шест секунди в света умира човек от мозъчен инсулт.
Всяка година 15 милиона души в света получават мозъчен инсулт.
Всяка година 6 милиона души в света умират от мозъчен инсулт.
1/3 от пациентите умират в първия месец след инсулта.
1/3 остават инвалиди, с трайни дефекти и проблеми с качеството на живот, катастрофално се променя всичко в остатъка от живота им и тежат на близките си на обществото.
1/3 могат да се възстановят задоволително, но само ако попаднат на специализирани екипи и в голяма, добре оборудвана болница до няколко часа от началото на първите симптоми.


Това, което е важно да знаят болните и техните близки е, че прогнозата за възстановяване на работоспособността при мозъчните кръвоизливи, след много опасния за живота остър период в първите няколко часа и седмици е много по-добро и качеството на живот е много по-високо при вътремозъчните кръвоизливи, в сравнение с исхемичните мозъчни инсулти (инфаркти).

Съвети от водещите експерти в света към хората от всички възрасти от 18 до 100 години:

 1. Открийте вашите лични рискови фактори: високо кръвно налягане, диабет, високо ниво на холестерола в кръвта.
 2. Поддържайте редовно висока физическа активност.
 3. Избегнете излишното тегло и се хранете правилно.
 4. Ограничете употребата на алкохол.
 5. Избягвайте цигарения дим. Ако пушите, откажете се бързо и завинаги от този порок.
 6. Научете се да разпознавате симптомите на мозъчния инсулт и как да действате при такива обстоятелства.