Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Малко дете с влошаващ се обрив


22-месечно момиченце идва с обрив, който се е влошил през последните четири седмици. Обривът започва като малък участък около дясната аксила, но след това се разпространил по цялата дясна част на торса. Обривът станал сърбящ и конфлуиращ, както се разпространявал. Момичето не е имало температура. Обривът се влошавал при използване на хидрокортизон.

Момиченцето иначе е здраво, без промени в храненето или дефекацията. Физикалният преглед показва еритематозен, макулопапулозен обрив по дясната страна на торса, най-вече по аксилата (Фиг. 1 и 2). Не се открива пурпура или петехии.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и физикалния преглед, кое от следните е най-вероятната диагноза?

Унилатерален латероторакален екзантем.

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
Г. Унилатерален латероторакален екзантем.

Заболяването е описано за първи път през 1962 г. и може също така да се нарече асиметричен перифлексурален екзантем в детска възраст. Той обикновено се среща при деца на около 2-годишна възраст, но може да се появи също във възрастта между 6 месеца и 10 години. Съотношението на момчета към момичета е 1:2, като повечето случаи се наблюдават през зимата и пролетта. Обикновено пациентите имат повишена температура или продромални симптоми от страна на горните дихателни пътища или стомашно-чревния тракт. Заболяването трае 3-6 седмици и преминава спонтанно, обикновено без да рецидивира.

Обривът, свързан с този екзантем, се характеризира с унилатерална локализация с лезии, които се разпространяват центробежно. Лезиите могат да се разпространят до контралатералната страна с напредването на болестта, но преобладава едностранното засягане. Въпреки че аксилата е най-честото начално място на обрива, антекубиталната, ингвиналните или задколенните гънки могат да бъдат засегнати.

Въпреки че патогенезата е неясна, се подозира вирусна етиология въз основа на сходствата с други вирусни екзантеми. Унилатерален латероторакален екзантем се съобщава и при възрастни с подобни клинични характеристики като тези при децата. Това подкрепя хипотезата за вирусна етиология, защото първият контакт с вируса е вероятно в детството, докато възрастните могат да развият симптоми, ако първият контакт с вируса е станал по-късно през живота. Лечението с локални кортикостероиди е насочено към облекчаване на симптомите, най-вече на сърбежа.

Синдромът на Gianotti-Crosti причинява кафеникаво-червен обрив, който може да бъде макулопапулозен. Обривът е симетричен и обикновено засяга бузите, седалището, лактите и краката. Като цяло той не засяга торса.

Обривът, свързан с херпес зостер е едностранен, по хода на дерматомите, и се характеризира с везикулозни лезии. Лезиите могат да се развият в продължение на една седмица, след това започват да образуват коричка след една до две седмици.

Обривът при морбили започва от лицето и се разпространява към останалата част на тялото. Той обикновено е свързван с повишена температура, конюнктивит, ринит и кашлица. Обривът обикновено преминава в рамките на седмица с фина десквамация.

Таблица

Състояние

Характеристика

Синдром на Gianotti-Crosti

Кафеникаво-червен, симетричен обрив, засягащ бузите, седалището, лактите и краката.

Херпес зостер

Едностранни, везикулозни лезии с дерматомно разпределение; лезии обикновено се образуват в продължение на една седмица, след това образуват крусти след една до две седмици.

Морбили

Започва от лицето, след това се разпространява към останалата част на тялото; обикновено свързан с повишена температура, конюнктивит, хрема и кашлица.

Унилатерален латероторакален екзантем

Едностранен, перифлексурен екзантем с центробежно разпространяващи се лезии; обикновено се свързва с висока температура или продромални симптоми от страна на ГДП или стомашно-чревния тракт.