Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Дете с дерматит от пелените и бели налепи


14-месечно момченце е доведено за преглед при лекаря си заради дерматит от пелените. Три седмици по-рано детето е било в спешното отделение заради обрив в перинеалната област – червен, с плаки и няколко еритематозни папули. Обривът не се е подобрил от прилагането на кремове локално и нистатин, но се е повлиял за кратко от орален цефалексин, флуконазол и нистатин крем. В последствие са се появили бели налепи и мехури в областта на пелените и висока температура от 40.5°С. Майка му съобщава, че тя наскоро е имала лезии по устната си, които са били покрити с коричка и са преминали в рамките на няколко дни.

При физикалния преглед се виждат множество мехурчета с отделяне на секрет в областта на слабините и перинеума. Има и значителен еритем в слабините, перинеума и скроталната област, с множество разкъсвания, както и интактни везикули, които са с размер 0.3×0.3 cm (Фиг. 1 и Фиг. 2).

Има разрязване на кожата в глутелната цепнатина и интер­тригерната област. Детето е прието в болница за лечение.
Лабораторните изследвания показват повишен С-реактивен протеин – 2.08 mg/L (при норма 19.81 nmol/L) и броят на белите кръвни клетки е 23.000/mm3 (при норма – 23×109/L). Течността от везикулите се събира за бактериални и вирусни тестове.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и физикалния статус на пациента, кой от следните медикаменти е най-подходящ за лечението?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
A: Ацикловир

Това дете се представя с лезии, характерни за вируса на херпес симплекс (HSV) инфекцията. Това може да се диагнос­тицира клинично от наличието на папули и везикули върху еритематозна основа, която може да руптурира и да се разязви. Майка му е имала лабиален херпес през периода, в който е лекувала дерматита от пелените и най-вероятно го е заразила с HSV-1. Това е потвърдено чрез PCR тестване на течността от везикулите. Директнoто тестване с FISH или вирусна серология също може да се използват за тестване на HSV. Лечението с ацикловир или валацикловир може да съкрати продължителността на заболяването и да облекчи симптомите.

HSV нахлува през кожата или лигавиците. Той се размножава в епитела преди да достигне чрез сетивните нервни корени до гръбначен ганглий, където остава латентен. Инфекцията се предава най-често чрез контакт със секрета или мукоз­ните повърхности на инфектиран индивид, независимо от наличието на лезии. Смята се, че в 70% заразяването е резултат от асимптоматично вирусно отделяне от лице, което не знае, че е носител. Малкото дете може да бъде изложено на вирусно отделяне от заразен болногледач при смяна на пелените или при къпане. Сексуалното предаване е малко вероятно при деца под 5 г. При всички случаи на генитален херпес при деца под 5 г. трябва да се вземе в предвид и възможно сексуално насилие.

HSV-1 инфекцията обикновено се среща в детството и юношеството, най-често е засегната устната лигавица. HSV-2 инфекцията обикновено се среща в тийнейджърската възраст и причинява генитален херпес, разпространението на инфекцията се увеличава с увеличаване на възрастта.

И двата подтипа HSV може да доведат до лезии в устата и гениталиите. HSV-1 инфекциите засягат с еднаква честота гениталиите и оролабиалната област. В световен мащаб разпространението на HSV подвидовете варира в широки граници в зависимост от населението, сексуалните практики и географския регион.

Флуконазолът се използва за лечение на кандидоза, която може да се прояви с дифузен еритем в допълнение към червени петна, гнойни пъпки и сателитна лезия. Може да има бели налепи в гънките на кожата.

Мупироцинът би бил подходящ за малки повърхностни кожни инфекции, като импетиго. Импетигото може да се прояви с локализиран еритем и лезии с корички и цвят на мед.

Ванкомицинът би бил подходящо за лечение на метицилин-резистентни кожни инфекции, причинени от Staphylococcus aureus, които могат да се проявят като папули и пустули върху еритематозна, нежна кожа. Тези малки лезии може да се превърнат в абсцеси с централна некроза, които изискват инцизия и дренаж.

Кремът с цинков оксид се използва за лечение на дерматит, който се проявява с еритематозна, гладка, блестяща кожа в перинеална област. Ерозии и язви могат да се развият при някои случаи, като например с рядко сменяне на пелените.

Състояние

Кожни прояви

 

Цвят

Улцерации/Ерозии

Пустули

Други

Кандидоза

Еритематозен

Не

Да

Сателитни лезии

Целулит

Еритематозен

Не

Да

Оток

Херпес симплекс инфекция

Еритематозна база

Да

Не

Везикули

Импетиго

С цвят на мед и еритематозен

Повърхностни

Да

Корички

Контактен дерматит

Еритематозен

Да

Не

Лъщяща, гладка кожа