Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2016

Лекарства и кърмене

виж като PDF
Текст A
д-р Жана Станева
Началник Неонатология, УМБАЛ "Софиямед", гр. София


Въпреки усилията да се храните природосъобразно и да водите здравословен начин на живот, в периода на кърмене е твърде възможно да ви се наложи да приемате лекарства и всеки път пред вас възникват закономерните въпроси: Как ще се отрази приеманият препарат на детето? Как да направим приема на лекарства в периода на кърмене безопасен?
Редовете по-долу ще ви ориентират, за да може да вземете правилното решение за своето здраве и здравето на детето си.

Антибиотици

Това са най-разпространените и най-­често приемани препарати.

Практически, всички те проникват в млякото и ясни препоръки за т.нар. „разрешени” при лактацията антибиотици до момента не са разработени. Ето защо в някои случаи трябва да се откажете от кърменето.

Причините са следните:

 • Антибактериалният препарат мо­же да предизвика алергична реакция при детето, дори ако майката не е показала чувствителност към него,
 • Ако майката кърми дете, което още не е навършило 6 месеца, има висок риск да развие дисбактериоза, тъй като оптималното съотношение на бактериите в чревната система е нестабилно, а антибиотикът може да го наруши.

По време на кърменето е необходимо да се изключат хинолоните (Ципрофлоксацин и др. – те предизвикват нарушение при формирането на скелета) и тетрациклините (въздействат негативно на черния дроб, предизвикват изменения в чревната флора). Забранени за кърмещите майки са и препаратите от групата на нитроимидазолите (Тинидазол, Метронидазол) – те проникват в майчиното мляко във високи концентрации и водят до повръщане и диария, детето може да се откаже от сучене. Препаратите от сулфаниламидната група предизвикват жълтеница при новородените или при незрялост на някои ферментни системи на детето могат да предизвикат хемолитична анемия (понижаване на хемоглобина за сметка на разпада на еритроцитите). Противогъбичните препарати (Флуконазол, Нистанин и др.) и противовирусните (Ацикловир и др.) не са добре проучени от гледна точка на влиянието върху организма на новороденото и тяхното приемане в повечето случаи изисква прекратяване на кърменето.

Трябва да се има предвид, че приемането на пеницилини и цефалоспорини под наблюдението на лекар не е забранено. Въпросът за кърмене по време на лечението все още остава открит, защото има и други фактори, които влияят, като дозировката на лекарството и състоянието на организма на майката и детето.


Температуропонижаващи и обезболяващи препарати

Тези лекарства се нареждат на второ място след антибактериалните препарати по честота на използване при различни заболявания. Те се приемат както при обикновена простуда или главоболие, така и като компонентно лечение на много други болести. Най-известният аналгетик (Аналгинът) е противопоказан при кърмене, заради отрицателното си въздействие върху кръвоносната система и бъбреците. При неговия прием се наблюдават ясно изразени алергични реакции. Аналгинът влиза в състава на такива препарати, като Седалгин, Пенталгин, Темпалгин. Другият известен препарат – Парацетамолът (Панадол, Ефералган), може да се приема и има същото действие като аналгетиците. Да се преборите с болката помагат и нестероидните противовъзпалителни средства. Съвместими с кърменето сред тях са Ибопрофен, Напроксен и Кетопрофен. Те обаче трябва да се вземат много внимателно, по възможност да се ограничите с еднократен прием, защото тяхното въздействие върху детския организъм все още не е достатъчно проучено. Това, разбира се, се отнася до всички изброени по-горе позволени препарати, даже и за „проверения” и разрешен на бременните Парацетамол.


Антидепресанти, транквиланти, сънотворни

Необходимостта от тяхното приемане може да е предизвикана от следродилна депресия. Почти всички лекарства от този тип преминават в майчиното мляко и влияят на поведението на депата. Не забравяйте, че ранното отбиване на бебето може да засили следродилната ви депресия, тъй като ще изчезнат изработваните в периода на лактация хормони, които имат успокояващо въздействие върху вас.

Фенобарбиталът може да предизвика увреждане на централната нервна система на бебето. Кофеинът е причина за повръщане, възбуда и лош сън. Той може да предизвика нарушение в централната нервна система и да затрудни притока на мляко в млечните канали. Затова препарати от този вид не бива да се вземат произволно в периода на кърмене.


Мазила

С особено внимание трябва да се подхожда към употребата на всички видове препарати за мазане, съдържащи хормонални съставки. Такива са: Хидрокортизон, Кортикомицетин, Преднизолон, Дермозолон, Латикорт, Фторокорт, Синалар, Локакортен, Целестодерм, Деперзолон. Мoже ли кърмещата майка да използва тези средства за мазане зависи от това, колко голяма е повърхността, която трябва да бъде намазана, колко често се маже и какъв е препаратът. Затова, ако възникне необходимост от използването на такива средства, непременно трябва да се консултирате с лекар.


Противоалергични средства

Тези средства (Кларитин, Аериус и др.), които се продават без рецепта, са относително безопасни в периода на кърмене, но също трябва да бъдат приемани под лекарски контрол. За предпочитане са лекарства с краткосрочно действие.


Препоръки

Дори опитният лекар трудно може да разработи схема за прием на лекарства по време на кърмене, която няма да навреди на детето. Съществуват много „подводни камъни”. Изходна точка трябва да бъде, че лекарството наистина е необходимо на майката. Има и още един важен въпрос, ще се натрупват ли лекарствата в организ­ма на детето и ако „да”, няма ли това да му навреди?

Краткият отговор е: Всяко лекарство, съдържащо се в млякото, се отлага в организма на детето и вероятно оказва определено (понякога вредно) въздействие. Затова не се притеснявайте да зададете на лекуващия ви лекар въпросите, които ви интересуват.

Какво е редно да попитате:

Ще навреди ли лекарството на вашето бебе?

Ще повлияе ли на лактацията ви?

Съществуват ли по-приемливи в периода на кърмене лекарства със същата ефективност?

Може ли лекарството да се приема така, че количеството, което се отделя в кърмата, да е минимално?

Не е ли възможно да се отложи лечението, ако ви е необходима диагностична процедура, като изследване с използването на радиоактивен материал, рентгенова снимка?

Трябва ли да променяме режима на кърмене при приемане на лекарства?


Позволени лекарства за кърмещите майки с хронични заболявания

 • Някои препарати за лечение на АХ (повишено кръвно налягане), като Бета-блокерите (Атенолол, Пропранолол).
 • Инхибиторите – Еналаприл, Енап, Ренитек, Каптоприл.
 • Почти всички витамини.
 • Препарати от друга група, например Инсулин и др.

Често споменатите поддържащи лекарства, без които майката не може, защото има хронично заболяване, не оказват влияние върху процеса на лактация и нямат вредно въздействие върху организма на бебето. При наличие на хронични заболявания жената трябва още по време на бременността да обсъди възможността за кърмене с наблюдаващия я лекар.

Внимание! Приемът на всяко от изброените лекарства може да се извършва само след консултация с лекар и под постоянен контрол на състоянието на детето.


Абсолютно противопоказани за кърмещи майки лекарства:

 • Антикоагуланти с непряко действие.
 • Бромокриптин, Клофелин.
 • Всички препарати за лечение на онкологични заболявания.
 • Плаквенил.
 • Препарати със съдържание на Литий.
 • Иметидин (при лечение на гастрит и язва на стомаха).


Правилното поведение

Експертите на СЗО препоръчват, ако съществува настоятелна необходимост от прием на лекарство, което е вредно за кърмачето, кърменето временно да бъде прекъснато, а лактацията да се поддържа с редовно изцеждане.
Много по-здравословно и по-просто е временното отбиване на детето, отколкото завинаги да го лишите от преимуществата, които носи майчиното мляко. В продължение на 2-3 седмици детето може да се храни с адаптирано мляко.

И най-накрая, ако по една или друга причина вие все пак сте принудени да ползвате лекарствени средства по време на кърмене, колкото и безопасни да са те, винаги помнете, че безопасността на изброените по-горе лекарства е установена в повечето случаи при тяхното кратковременно използване.