Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Язви по гениталиите и обрив при пациент от мъжки пол


24-годишен мъж пристига с оплакване за наличието на няколко безболезнени лезии по вала и главичката на пениса му, които са съпроводени с обрив по торса. Той никога не е имал подобни оплаквания. Лезиите не са болезнени или сърбящи. Пациентът не е имал треска или болки в ставите. Не е приемал лекарства и няма история на полово-предавани инфекции.

Физикалното изследване разкрива добре дефинирани, еритематозни, неконфлуиращи, елипсовидни ерозии на пениса (Фиг.1).

Лезиите са с гладка и полирана повърхност, с уплътнение. Няма везикули или були. Няма промени по уретрата. Има и неспецифичен обрив по торса (Фиг. 2).

Резултати от пълната кръвна картина са в нормални граници.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и физикалния преглед на пациента, кое от следните е най-вероятната диагноза?

Вторичен сифилис

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
E: вторичен сифилис

Сифилисът е полово-предавана инфекция, причинена от Treponema Pallidum. Най-висока е честотата при мъжете, които правят секс с други мъже. Тъй като има сериозни подозрения за сифилис, основаващи се на физикалния преглед, при този пациент се извърши серологичен тест. Бързият реагинов тест и тестът за флуоресцентно усвояване на трепонемните антитела са положителни за инфекцията. Трепонемните антигенни тестове се използват за потвърждаване на диагнозата. Хистологията може да помогне при трудни случаи.

Първият етап (първичен сифилис) се представя като шанкър, което се случва на мястото на инокулиране, от 10 до 90 дни след контакта. Първоначално лезията е кръгла или елипсовидна, повърхностна и безболезнена. Тя е с гладка и лъскава повърхност и може да не бъде разпозната като сифилис. По-малко от 5% от сифилитичните шанкри са екстрагенитални, обикновено на устната лигавица, което се дължи на незащитен урогенитален контакт. Вторичният сифилис може да се представи с много различни симптоми, които се добавят към първичните язви, включително лимфаденопатия и обрив.

Коинфекцията между сифилис и човешки имунодефицитен вирус (HIV) има тенденцията да бъде агресивна и да има много различни кожни презентации. Предаването на ХИВ се повишава в присъствието на сифилитичен шанкър.

За ранен вторичен сифилис (по-малко от една година след инфекция), Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчва еднократна доза от пеницилин G бензатин (2.4 млн. единици) мускулно. Повторна серология трябва да се извърши на 6 и 12 месеца след края на лечението, за да се потвърди, че лечението е успешно.

Синдромът на Бехчет се характеризира с повтарящи се, болезнени, афтозни язви по устата и гениталиите. Може да се развие преден и заден увеит, което може да доведе до сериозни проблеми със зрението.

Мекият шанкър е полово-предавана инфекция, причинена от Haemophilus ducrey. Той причинява болезнена язва на мястото на инокулацията и едностранна лимфаденопатия. Язвите са болезнени и меки, с подкопани ръбове и с жълто-сив гноен ексудат.

Херпес симплекс вирусната инфекция се характеризира с групи болезнени везикули в областта на гениталиите. Регионалните лимфни възли могат също да бъдат увеличени и напрегнати.

Lymphogranuloma venereum е полово-предавана инфекция, причинена от Chlamydia trachomatis. Причинява безболезнени, плитки язви, които зарастват бързо и болезнена лимфаденопатия, която се развива 2 до 6 седмици след инфекцията.

Диагноза

Характеристики

Синдром на Бехчет

Повтарящи се, болезнени афтозни язви по устата и гениталиите. Възможен преден и заден увеит.

Мек шанкър

Болезнени и меки язви, с подкопани ръбове, с жълто-сив гноен ексудат. Лимфаденопатия – обикновено едностранна.

Херпес симплекс вирусна инфекция

Групи болезнени везикули в областта на гениталиите, регионалните лимфни възли могат да бъдат увеличени и напрегнати.

Лимфогранулома

Безболезнени, плитки язви, които зарастват бързо и болезнена лимфаденопатия, която се развива 2 до 6 седмици след инфекцията.

Сифилис

Безболезнен шанкър, лимфаденопатия, обрив.