Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Болезнени орални улцерации при 51-годишна жена


51-годишна жена постъпва в спешно отделение с болезнени язви в устната кухина и оток на лицето, които са се появили пет дни по-рано. Тя не може да приема твърда храна. Пациентката не е имала висока температура, втрисане, скорошна травма и не е получавала никакви лекарства. Пуши по половин кутия цигари дневно от 18 години. Въздържа се от употреба на алкохол през последните пет години, но преди това е злоупотребявала. През последните пет години пациентката не е посещавала лекар.

Прегледът установява зле поддържана жена, изглеждаща на възраст по-висока от действителната. Налице са обширни сиво-черни язви по лигавицата на устната кухина, по лявата и долната повърхност на езика и венците на долните резци. Открива се и мековат периорален и максиларен оток, по-изразен от лявата страна на лицето, както и халитоза.
Фиг. 1


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и клиничния преглед кое от следните е най-вероятната диагноза?

A.     Остър херпетичен гингивостоматит.
Б.     Афтонтна язва.
В.     Ангина на Ludwig.
Г.     Некротизиращ стоматит.
Д.     Сифилис.

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
Г: некротизиращ стоматит

Ниската устна хигиена може да доведе до бактериален свръхрастеж на нормалната флора в орофаринкса, водейки до развитието на поредица от леки състояния до животозастрашаващи болести. В ранните етапи се получава остро възпаление на венците с болка.

Ако не се лекува, бактериите могат да доведат до остър некротизиращ гингивит. Тази бактериална инфекция може да прогресира до гингивален оток, болезнени улцерации, повишена температура, отпадналост и халитоза. Инфекцията може да се разпространи към дъното на устата или към сливиците (Vincent ангина), езика и устната лигавица (некротичен стоматит), по-късно и извън устната кухина, което води до унищожаване на орофациалните меки и твърди тъкани.

Отличителен белег на некротичния стоматит е наличието на некротични, сиво-черни, мъховидни язви на орофаринкса в комбинация с халитоза, възпаление на венците и лошо съзъбие. В развитите страни острият некротичен гингивит и некротичният стоматит често се срещат при имунокомпрометирани и недохранени хора. Лошата устна хигиена, стресът и тютюнопушенето са допринасящи фактори. В развиващите се страни заболяването се среща най-често при недохранени деца, при които оралната инфекция бързо се разпространява от повърхността на лигавицата към алвеоларната област. Може да настъпи разрушение на костите и зъбите, което води до нарушение на храненето, аспирационна пневмония или сепсис. Първоначалното лечение на некротичния стоматит включва рехидратация, хранително суплементиране, локален дебридман, обезболяване и антибиотична терапия. Антибиотичната терапия следва да се съсредоточи върху често срещани в устната кухина микроорганизми, като алфа-хемолитичните стрептококи, Actinomyces species и оралните спирохети. Пеницилин и клиндамицин са средство на избор.

Острият херпетичен гингивостоматит се причинява от инфекция с херпес симплекс вирус. Това състояние води до формирането на дифузни, еритематозни лъскави лезии, обхващащи венците, прилежащата лигавица и устните. Придружено е от генерализирана слабост и цервикален лимфаденит.

Афтозните улцерации са често срещани, болезнени, плитки язви, които се появяват върху лигавицата на устата. Често са предизвикани от умора, стрес или микротравматизиране (например от миенето на зъбите).

Ангината на Ludwig представлява бързо разпространяващ се целулит на субмандибуларните и сублингвалните пространства, водещ началото си от зъбен абсцес. Пациентите често съобщават за повдигане на езика, фебрилитет, изтичане на слюнка, подуване на врата, тризмус и болки.

Всички стадии на сифилис могат да имат орални симптоми. При първичния сифилис се развива неболезнена язва (шанкър).

Вторичният сифилис има разнообразно проявление – неспецифичен фарингит, лъщящи петна и лигавични плаки. Може да се появят недобре отграничени, слабо ерозирали, еритематозни плаки по задната стена на фаринкса, които могат да бъдат болезнени. При третичен сифилис се формират деструктивни грануломи (гуми) в устата.

Селектирана диференциална диагноза на болезнените орални язви при възрастни

Състояние

Клинична характеристика

Остър херпетичен гингивостоматит

Дифузни, еритематозни, лъскави лезии, обхващащи венците и прилежащата устна лигавица; лабиален херпес; генерализирана слабост и цервикален лимфаденит.

Афтозна язва

Често срещани, болезнени недълбоки язви по мукозните повърхности в устната кухина; предизвикват се от умора, стрес, микротавматизиране (напр. миене на зъбите).

Ангина на Ludwig

Целулит на субмандибуларните и сублингвалните пространства, водещ началото си от зъбен абсцес; налице са и повишена температура, изтичане на слюнка, подуване на врата, тризмус, болка.

Некротизиращ стоматит

Некротични, сиво-черни, мъховидни улцерации на орофаринкса, халитоза.

Сифилис

Варира в зависимост от стадиите: неболезнена язва или шанкър (първичен сифилис); мукозни петна и недобре отграничени, болезнени, еритематозни плаки на задната стена на фаринкса (вторичен сифилис); деструктивни грануломи или гуми в устата (третичен сифилис).