Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Подут палец


78-годишен мъж с анамнеза за захарен диабет и хипертония се представя с оплаквания от прогресивно увеличаващо се, безболезнено подуване в основата на нокътя на левия палец на ръката от четири месеца. Отокът е придружен от кръвениста секреция от кутикулата. Отрича травма в областта. Лечението с левофлоксацин 500 mg/дневно, за 10 дни е било неефективно.

Прегледът установява хиперпигментирана кожа точно под кутикулата на левия палец с подуване (виж придружаващата фигура). Основата на нокътя изглежда оточна със загуба на епидермиса и дистрофия на нокътната плочка. (Фиг. 1)


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и прегледа кое от следните е най-вероятната диагноза?

X
Хронична паронихия.

Б. Панарициум.
В. Херпетичен уитлоу.
Г. Онихомикоза.
Д. Субунгвален хематом.

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
А: Хронична паронихия

Паронихия се нарича възпалението на нокътното легло, което настъпва след бактериална инфекция.
Често се наблюдава ретракция на проксималната част на нокътното легло, деформация на ноктите, загуба на кутикулата. Хроничната паронихия продължава повече в сравнение с острата, често повече от шест седмици и обикновено няма формиране на гнойна колекция. Предразполагащи фактори са продължително излагане на ръцете във влажна среда (напр. барманство, миене на съдове, плуване), имунно компрометиране, захарен диабет и често микротравматизиране (напр. гризане на нокти, смучене на палеца).

Лечението на хроничната паронихия включва поддържане на ръцете сухи, носене на защитни ръкавици при работа във влажна среда, избягване на контакт на кожата на ръцете с дразнители. Средно и високо потентни локални кортикостероиди са лечение на първа линия, тъй като хроничната паронихия се смята за предимно възпалителен, екзематозен процес. Поради честата колонизация с Candida alibicans може да се добави и локален антимикотичен крем. При резистентни на консервативно лечение случаи може да се прибегне до хирургична ексцизия на нокътното легло и нокътната плочка. Лечението може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Панарициум е остра подкожна гнойна инфекция на пространството около нокътното легло на палеца и показалеца, често причинена от Staphylococcus или Streptococcus. Инфекцията обикновено започва след незначителна травма на дермата, покриваща подложката на пръста. Ако не се лекува или при неправилно лечение, може да доведе до остеомиелит.

Уитлоу се причинява от инфекция с Herpes simplex virus. Инфекцията с Herpes simplex virus 1 се наблюдава най-често при деца докато Нerpes simplex virus 2 е етиологичният причинител при възрастни. Пациентите с това заболяване имат усещане за парене или изтръпване и пълни с течност везикули, обичайно без да е засегната нокътната плочка. Тестът на Tzanck се използва за потвърждение на диагнозата.

Онихомикозата е гъбична инфекция, която може да обхване всяка част на нокътя. Характерни са промяната на цвета и задебеляването на нокътната плочка. Различни отломки от засегнатия нокът могат да разделят нокътната плочка от нокътното легло.

Поднокътните хематоми са резултат от травма на нокътната плочка, която причинява кървене и болка. Нокътят може да се отдели от нокътната плочка, въпреки че пунктурирането на нокътната плочка с каутер или нагорещена игла води до облекчаване на усещането за напрежение. Субунгвалните хематоми обикновено причиняват синкаво или виолетово оцветяване на нокътната плочка, която остава докато нокътната плочка израсте.

Селектирана диференциална диагноза на болезнените орални язви при възрастни

Състояние

Клинична характеристика

Хронична паронихия

Възпаление на нокътното легло с ретракция на проксималната нокътна гънка, деформация на нокътната плочка и загуба на кутикулата.

Панарициум

Остра субкутанна гнойна инфекция на нокътното легло на палеца и показалеца, асоциирана с минимална травма на прилежащата кожа.

Уитлоу

Усещане за парене, изтръпване и изпълнени с течност везикули. Обичайно настъпва без засягане на нокътната плочка.

Онихомикоза

Обезцветяване и задебеляване на нокътната плочка, натрупване на субунгвален дебрис, отделяне на нокътната плочка от нокътното ложе.

Субунгвален хематом

Анамнеза за травма; синьо-виолетово оцветяване под нокътната плочка, болка, може да настъпи отделяне на нокътната плочка от нокътното ложе.