Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2018

10 страховити идеи в медицината отпреди 100 години. Част 1

виж като PDF
Текст A
Медицинските наука и технологии се развиват постоянно. Напредъкът в научните познания и технологии позволяват медицинските процедури да станат по-безопасни и по-малко инвазивни, за да можем да останем здрави и да живеем по-дълго. Въпреки това може да се изненадате от това колко са се променили нашите познания само през последните 100 години.
  

1. Лоботомия

8 През 40-те години на миналия век за лечението на шизофрения и депресия някои психиатри предлагали поставянето на две лъжици за лед в орбитите и набиването им в мозъчната тъкан. Смятали са, че чрез увреждането на мозъчните тъкани, най-вече тези на фронталния дял, лоботомията ще спре „лошото поведение”, наблюдавано при шизофрения, биполярно разстройство и други психични болести. Изненадващо Antonio Egas Moniz, който разработил метода, спечелил Нобеловата награда за медицина и физиология през 1949 г. Драстичната интервенция помагала на не повече от 10% от пациентите. Повечето пациенти, които са претърпели лоботомия, станали дистанцирани, с детинско глуповато поведение. Те повече не можели да се справят с ежедневните си задачи и да се грижат за себе си. Само в САЩ са били подложени на лоботомия около 40 000-50 000 души. През 1950 г. СССР забранява тази процедура, заявявайки, че "превръща човека в идиот". Скоро други страни ги последват. Лоботомията е преустановена с напредването на знанията за психичните заболявания и разработването на медикаменти за лечението им. Много хора също искат отнемането на Нобеловата награда на Moniz.

  
2. Радиоактивна вода

При все че в момента се опитваме да избягаме от радиацията, преди 100 години радиоактивността е била екзотично откритите. Дори сме вярвали, че е полезна за здравето. Хората са си купували радиеви брошки, уранови одеяла, радонова вода, надявайки се да подобрят своето храносмилане, артрит и каквото друго им е създавало проблеми. Популярен продукт от това време е т.нар. Radium Ore Revigator, който представлявал термос, покрит отвътре със слой от радиоактивен елемент, при разпада на който водата в термоса се "обогатява" с радон. По препоръка на своя лекар, Eben Byers (богат индустриалец и известен голф играч от Питсбърг) започнал да пие вода с радий. До 1930 г. той вече имал няколко ракови образувания и дори „дупки” в черепа си. По-голямата част от челюстта му се стопила. Едва след смъртта му обществото започнало да осъзнава опасността, която носи излагането на радиация. Скоро съответните институции взели мерки за превенция на излагането на радиация сред населението.

   
3. Хероин за настинка

През първата половина на миналия век хероинът е бил широко разпространен медикамент, който се използвал при кашлица, настинка, облекчаване на болката и др. Хероинът се произвеждал от фармацевтична компания Байер и се предлагал и на деца. Придобива популярност и като болкоуспокояващо лекарство, тъй като тестовете показват, че е осем пъти по-мощен от морфина. Поради еуфоричния си ефект върху пациента през следващите години хората започват да злоупотребяват с него. Правителството на САЩ също осъзнава, че това е един от най-опасните и пристра­стяващи наркотици в света и вероятно не би трябвало да е толкова лесно достъпен. Това води до постепенно ограничаване на широката му употреба, а през 1924 г. САЩ забраняват официално хероина като субстанция, чието притежание и разпространение е престъпно деяние.

 
4. Успокояващ сироп за бебета

В края на 19-ти и началото на 20-ти век е бил особено популярен "успокояващият сироп на г-жа Уинслоу", често даван на бебета, за да спре зъбобол, чревни колики и при други бенигнени състояния. Успокояващият сироп има за цел да предотврати плача на децата и да даде така нужното спокойствие на майките им. Същите разказвали на другите майки, как чудодейният сироп кара бебетата им да се успокояват и да спят непробудно. Чудесно лекарство, нали? Всъщност сиропът съдържа чист морфин, разтворен в алкохол, и се е продавал свободно до 30-те години на миналия век. Морфинът е силен опиат със сериозни странични ефекти и висока степен на пристрастяване. Добил широка популярност, сиропът довел до много смъртни случаи при новородени, както и до пристрастяване на много деца към наркотика.

 
5. Екстази

През 70-те години на миналия век множество психиатри предлагат употребата на MDMA (известен още като "Екстази") за терапия на пациенти с депресия, аутизъм, ПМС и не на последно място, злоупотребата с вещества. Лекарите, които популяризират MDMA, забелязват, че лекарството ускорява ефекта от терапията на пациента. Ако пациентът няма задръжки, комуникацията му се подобрява и той реагира позитивно и открито на предложенията на своя терапевт. Същите тези ефекти светкавично правят MDMA силно популярен и водещ до бързо пристрастяване парти наркотик. През 80-те години употребата му остава извън закона. Изненадващо, все пак екстази може да се използва един ден при пациенти с посттравматично стресово разстройство. Публикувани са предварителни резултати от няколко проучвания, които са обнадеждаващи в тази насока.