Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Дискретни папули по бедрото на дете


18-месечно, иначе здраво момче, постъпва за преглед. То има асимптоматични папули от вътрешната страна на дясното бедро. Лезиите се появяват три месеца по-рано и постепенно се увеличават. Физикалният преглед е показал дискретни, плътни, куполообразни папули, с централна вдлъбнатина. (Фиг. 1)


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата на пациента и физикалния преглед, коя е най-вероятната диагноза от посочените по-долу?

A. Обикновени брадавици
Б. Molluscum contagiosum
В. Папуларен акродерматит в детството
Г. Папуларна уртикария
Д. Варицела

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
Б: Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum се причинява от поксвирус от рода Molluscipoxvirus. Предава се чрез близък физически контакт, автоинокулация и чрез вектори на зараза.

Характерни за този микроб са папули с купол, които са дискретни, гладки, с перлен цвят или с цвета на кожата. Въпреки че лезиите обикновено са кожни, те могат да се появят в лигавичните области, като генитална лигавица и конюнктива. Лезиите обикновено са с диаметър от 1 до 5 mm, а броят –по-малък от 20. При пациенти с имунен дефицит, лезиите могат да бъдат обширни и с по-големи размери. Инкубационният период е от 2-7 седмици. Molluscum contagiosum се среща по целия свят, но е по-характерен за по-топлите климати. Честотата е неизвестна.

Състоянието обикновено възниква между 2 и 11-годишна възраст. По-често срещано е при момчетата. Въпреки че състоянието се среща предимно при здрави хора, тези с имунен дефицит, атопично заболяване и болест на Darier, са с повишен риск. Лезиите на Molluscum contagiosum са асимптоматични и се резорбират без образуване на белези. Редки усложнения включват вторична бактериална инфекция, конюнктивит и повърхностен кератит. Повечето лезии се излекуват спонтанно в рамките на 6-9 месеца, но те могат да продължат да съществуват в продължение на години.

За да се намали рискът от разпространение на инфекцията, пациентите не трябва да използват общи кърпи за баня, също така трябва да се избягва плуването в публични басейни. Някои специалисти препоръчват да се чака спонтанно оздравяване, но обикновено се препоръчва активно лечение поради козметични и епидемиологични причини. То може да бъде механично (напр. кюретаж, криотерапия с течен азот); химично (напр. третиноин, кантаридин, подофилотоксин) или имунологично (например, имиквимод, циметидин).

Обикновените брадавици (verruca vulgaris) са куполообразни лезии с неправилна повърхност. Видими са черни точки, когато се махне повърхността на лезиите.

Папуларен акродерматит в детска възраст (синдром на Джианоти-Крости) обикновено причинява симетрични, еритематозни папули с плосък връх, появяват се по много, скупчени нагъсто. Папуларната уртикария е придружена с интензивен сърбеж и се причинява от свръхчувствителност към ухапвания от насекоми. Лезиите първоначално се появяват като уртики и прогресират до папули. Някои лезии могат да имат централно разязвяване. Лезиите от варицела се появяват последователно на групи и се състоят от розово оцветени макули, папули, везикули и пустули с крусти. Разпределението на лезиите е обикновено в централната част на тялото.

Заболяване

Характеристики

Обикновени брадавици (verruca vulgaris)

Куполообразни лезии с неправилна повърхност. Видими са черни точки, когато се махне повърхността на лезиите.

Molluscum contagiosum

Дискретни, гладки лезии с перлен цвят или с цвета на кожата. Оформени като купол и с централно вдлъбване.

Папуларен акродерматит в детска възраст

Симетрични, еритематозни, папули с плосък връх, появяват се по много, скупчени нагъсто.

Папуларна уртикария

Силно сърбящи лезии, състоят се от уртики и после папули. Може да имат централно разязвяване.

Варицела

Лезиите избиват последователно на групи. Обривът е полиморфен, оцветени в розово папули, везикули и пустули с крусти. Разпределението е предимно централно.