Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2019

Оценка върху приложението на Visilife (Омега Крил Ойл) при дислипидемия – амбулаторен мониторинг

виж като PDF
Текст A
Д-р Ирен Николова
АИППМП, Самоков


Личният лекар в ежедневната си практика се налага да лекува пациенти със заболявания, различни по своя характер, вид и стадии на прогресия – от сериозни хронични състояния, диагностицирани след консултация с тесен специалист, до обичайни оплаквания от общ характер, като например умора, намалена концентрация и отслабен имунитет.

Различните заболявания изискват различен подход, чиято цел е трайното подобряване на здравния статус на пациентите. За постигане на удовлетворяващи резултати в практиката си прилагам пълния спектър от подходи, достъпни на медицината – лекарствени медикаменти, хранителни добавки, съвети за хранително-диетичен режим (ХДР). Всяко средство намира своето място съобразно проблема и лечението следва развитието на заболяването.

Овладяване на дислипидемията – амбулаторен мониторинг

МЕТОДОЛОГИЯ Проведох амбулаторен мониторинг върху 50 пациенти с диагностицирано нарушение в поне един от липидните показатели. Участниците включих на терапия с продукта Visilife (Омега Крил Ойл), като ги разделих на две групи. Едната се състоеше от пациенти с първично диагностицирани леки до умерени отклонения в липидния профил (общо 30% от общия брой), при които Visilife беше използван като самостоятелно терапевтично средство в доза от 4 капсули дневно (два пъти по две). Във втората група участваха лицата с тежки нарушения в липидните показатели (общо 70% от общия брой), като те бяха подложени на комбинирана терапевтична схема, включваща прием на статин (10 mg/ден) плюс прием на Visilife (1 капс./ден). Наблюдението продължи 3 месеца. Проследяването извърших чрез регулярни кръвни изследвания и сравнение на лабораторните резултати.

ХАРАКТЕРИСТИКИ Visilife (Висилайф) е естествен омега-3 продукт, който съдържа екологично чисто масло от дълбоководни антарктически скаридообразни – крил. Биохимичният състав на маслото включва високо количество EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) плюс фосфолипиди, биофлавоноиди и антиоксиданти. Продуктът притежава сертификация за качество и безопасност, включително и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ и от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Произведен е във Франция и е капсулиран по патентована технология LICAPSTM, при която не се прилага термична и химична обработка на съдържанието. Visilife няма неприятен мирис на риба и е с гладка повърхност, което позволява лесното поглъщане. Не на последно място при избора на продукта се ръководих и от липсата на странични ефекти и от неговата достъпност.

Активната субстанция във Visilife е преминала редица клинични изследвания, доказващи ефективността на Омега Крил Ойл при сърдечно-съдови заболявания. Той подобрява нивата на липидите в кръвта и оказва въздействие върху сърдечната дейност – особено важно за подобряване ефективността на контрола на кръвното налягане и поддържане на нормален сърдечен ритъм. В допълнение Visilife проявява противовъзпалителен ефект и повлиява благоприятно симптомите, свързани със ставно-възпалителните проблеми. Съдържащата се във VisilifeDHA представлява около 97% от всички омега-3 мазнини в мозъка и 93% от тези в ретината, което обуславя положителния ефект на продукта в посока подобряване дейността на мозъка и паметовите функции, поддържане на зрителната острота. През 2007 год. след нерандомизирано, отворено клинично проучване на 25 здрави пациенти с диагноза Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) се установява, че приемът на ниска доза Visilife (1 капс./ден) в продължение на 6 месеца повишава концентрацията и паметта и подобрява показателите с около 50%. Visilife подобрява инсулиновата чувствителност и състоянието на кожата. Омега Крил Ойл е 48 пъти по-мощен от рибеното масло и 34 пъти по-мощен от коензим Q10.

РЕЗУЛТАТИ Като резултат от тримесечния амбулаторен мониторинг, свързан с приложението на Visilife върху пациенти с дислипидемия, и при двете групи пациенти отчетох намаление на стойностите на общия холестерол, намаление на LDL холестерола, повишаване на HDL холестерола и понижение на триглицеридите. В случаите на леки отклонения след терапията липидните показатели влязоха в таргетните стойности. При останалите случаи лечението ще продължи до постигане на целевия резултат.

Цялостният ефект от лечението също бе добър и пациентите подобриха общото си състояние. Част от тях съобщиха за положително повлияване върху симптомите на артрит и остеоартрит, наблюдавано още след първите 2 седмици от приема на Visilife.