Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2020

10 неща, които не знаем за близнаците. Част I

виж като PDF
Текст A
Те могат да ходят еднакво, да говорят по един и същ начин и дори изглеждат еднакво. Близнаците са безкрайно очарователно генетично чудо. Независимо дали са еднояйчни, двуяйчни или огледални приликите и удивителността на близнаците е нещо, което поколения наред възхищава и учени, и обикновени хора. Ако сте близнак, който търси повече информация за себе си или сте просто любопитен наблюдател, тук ви представяме 10 интригуващи факти за всички близнаци.


1. Огледалниблизнаци

Около една четвърт от всички идентични близнаци се развиват като огледални образи един на друг. Разделянето е по-късно от обикновено (около 1-2 седмици след оплождането) и се оформят два разположени един срещу друг плода. В резултат на това те се оказват точните си противоположности. Единият може да е десничар, а другият да е левичар, косите им да се въртят в противоположни посоки, а на противоположните страни на телата им може да има съответстващи родилни петна. В някои редки и екстремни случаи органите и скелетните структури на огледалните близнаци могат да бъдат огледални. Обикновено, след като се раждат близнаци от един и същи пол, тяхната ДНК се тества, за да се установи дали са идентични или братски. Това също така позволява на лекарите да проверят колко генетично са близки близнаците. Въпреки това учените са забелязали, че ДНК е една и съща в огледални близнаци. По този начин единственият начин да ги разграничим толкова рано е да се открият техните огледални характеристики.

 
2. Полуидентични близнаци

Идентичните близнаци са резултат от разделянето на две на оплодената яйцеклетка. В редки случаи обаче яйцеклетката може да се раздели преди оплождането. Ако различни сперматозоиди оплодят яйцеклетката, получените бебета са известни като полуидентични близнаци.

Въпреки че разделянето на яйцеклетката следва да означава идентични близнаци, отделното оплождане би означавало, че близнаците са полуидентични. Но докато двуяйчните близнаци споделят около 50% от своята ДНК, полуидентичните близнаци имат около 75%. В този случай получените близнаци не са наистина двуячйни, нито съвсем идентични.

 
3. Идентични ли са близнаците?

Общоизвестно е, че идентичните близнаци имат една и съща ДНК. Това обаче не означава непременно, че те са биологично еднакви във всеки друг смисъл. От раждането си близнаците имат различни пръстови отпечатъци. Докато стареят, телата им се променят, независимо едни от други. Пример за това е естественият аромат, създаден от всеки близнак. Изследване, проведено в Чешката република, използвало 12 полицейски кучета, за да установят дали могат да открият разликата между еднояйчни близнаци. При всички случаи кучетата успешно свързвали правилния аромат със съответния близнак. В резултат учените са стигнали до заключението, че вродената миризма на еднояйчните близнаци е уникална.

 
4. Честотата на раждане на близнаци се покачва все повече!

През 21-ви век все по-често се раждат близнаци. Между 1980 и 2003 г. раждаемостта на близнаци се е увеличила със 75%. Докато първоначално се смяташе, че увеличеното използване на лекарства за плодовитост е причина за такова рязко покачване, предварителното проучване, извършено през 2006 г. от д-р Гари Щайнман от Еврейския медицински център в Лонг Айлънд, показва, че жените, които пият краве мляко, са пет пъти по-склонни да раждат близнаци, отколкото тези, които не пият краве мляко. Защо да се фокусираме върху консумацията на млечни продукти? Щайнман предполага, че жените, които пият краве мляко, имат по-високи нива на растежния хормон, защото фермерите използват този хормон, за да стимулират производството на мляко в собствените си крави. В резултат на това ученият предполага, че увеличеният IGF насърчава освобождаването на две яйцеклетки по едно и също време.

 
5. Мултиплети

Докато ражданията на близнаци стават все по-често явление, честотата на раждаемостта на еднояйчни близнаци остава постоянна по целия свят и възлиза на около 4 на всеки 1000 раждания. Така че голямата вариация на тези раждания между регионите е резултат от увеличаването на ражданията на двуяйчни близнаци. Това е важно, защото близнаци се раждат повече в семейства, в които вече има близнаци.
Някои жени са генетично предразположени към хиперовулация. Някои региони по света са известни с високата си честота на многоплодни бременности. Западноафриканската държава Бенин в момента държи рекорда за най-висока раждаемост на близнаци. Съседната Нигерия е на второ място. Въпреки че учените все още не могат да определят точната причина за това явление, до голяма степен се счита, че храненето и гените играят ключова роля.