Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2021

Алергология. Щом Космосът е изграден от прах, тогава защо сме алергични?

виж като PDF
Текст A
Алергиите са едни от най-честите заболявания на XXI век. Дали провокирани от свръхреакция на имунната система или свързани с психосоматиката, те представляват голяма загадка и поставят ежедневни въпроси в работата на лекарите от различни специалности.

Алергологията предлага огромно разнообразие от диагнози и клинични картини, предполага широки познания в различни области на медицината, включително – задълбочени имунологични познания. Едно от най-големите й постижения през последните години е развитието на алергенната имунотерапия.

В зависимост от типа алергия тялото може да бъде тренирано да стане по-малко алергично. Имунотерапията е превантивно лечение на алергичните реакции към субстанции като: полени, домашен прах и пчелна отрова. Тя представлява внасяне в организма на повишаващи се дози от определена субстанция, към която пациентът е алергичен.

Последователното повишаване на дозата на алергена помага на имунната система да намали сензитивността си към съответната субстанция, най-вероятно чрез продуциране на “блокиращи” антитела, което намалява симптомите на алергия при бъдеща среща с провокиращия фактор. Също така имунотерапията намалява възпалението, характерно за ринита и астмата.

Преди започване на лечението, алергологът и пациентът идентифицират провокиращите симптомите на алергия фактори. Правят се кожни, а понякога и кръвни тестове, които да потвърдят специфичните алергени, към които пациентът има антитела. Имунотерапията обикновено се препоръчва, когато пациентът е алергичен към няколко точно определени алергена.

Съществуват няколко вида имунотерапия. Алергенните инжекции, познати още като субкутанна имунотерапия (SCIT), са най-широко използваната и най-ефективната форма на алергенна имунотерапия. Това е и единственото възможно лечение, което променя действието на имунната система, позволяващо й да се предпази от развитието на нови алергии и астма.

Алергенните таблетки са форма на сублингвална имунотерапия (SLIT), която предлага начин за лечение на определени алергии без използване игли. Както при инжекциите, таблетките намаляват симптомите, като помагат на тялото да изгради резистентност към ефектите на определен алерген. За разлика от тях обаче, таблетките повлияват само един тип алерген и не предпазват от развитието на нови алергии и астма. Одобрените от FDA SLIT таблетки са подходящи за лечение на алергии към амброзия, тревен прашец и акари.

Алергенните капки са друга форма на SLIT и работят по същия начин като таблетките. Капките са широко приети и използвани в редица страни по света, но все още не са одобрени от FDA и не се използват в САЩ.

Алерголозите са хората, с които различните видове терапевтични опции биха могли да бъдат дискутирани за постигане на оптимален лечебен ефект.
Алергологията е област в медицината, която тепърва ще търпи своето развитие поради нарастващия интерес към непознати досега заболявания и състояния.

Източник:
https://acaai.org/news/facts-statistics/allergies