Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2021

Дерматология. Необхватност на иновациите - в името на здравето и красотата през XXI век

виж като PDF
Текст A
Дерматологията на пръв поглед изглежда малка специалност, но от гледна точка на иновациите – тя е необхватна.

През последните 20 години скокът в познанията по отношение на подлежащата патофизиология на болестите на кожата ни отведе към важни открития и предложи редица нови терапевтични опции.

Дерматологията стои на преден план по отношение на клиничната имунология с новите таргетни биологични лекарства, предлагащи добър отговор към лечението на пациенти със сериозни възпалителни заболявания на кожата.

Биологичните лекарства обикновено са в инжекционна форма, засягат имунната система по начин, разрушаващ патологичния цикъл и подобряващ симптомите и белезите на болест­та със седмици. По отношение на терапията на псориазис терапевтичните опции бързо се увеличават. Те включват: etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), secukinumab (Cosentyx) и ixekizumab (Taltz).

В полето на онкологичната дерматология, меланома и Меркел-клетъчния карцином, са фокус на имунотерапията и таргетната терапия на рака, които обогатяват възможностите на хирургичното лечение, лъче- и химиотерапията. За имунотерапия на метастатичния меланом се използват две моноклонални антитела, одобрени от FDA, които блокират протеина PD-1 (programmed death-1). Това са: nivolumab (Opdivo) и pembrolizumab (Keytruda). Друг клас медикаменти са CTLA-4-инхибиторите. Техен представител е Ipilimumab (Yervoy). Върху този клас продължават да се провеждат клинични проучвания.

Ботулиновият токсин и филърите, широко използвани от дерматолозите в днешно време, отговарят на увеличаващото се търсене на неинвазивни естетични процедури. Естетичната дерматология е едно от най-развиващите се направления. Първоначално одобрен през 1989 г. за лечение на блефароспазъм и страбизъм, onabotulinumtoxinA (Botox®) направи революция в пластичната хирургия.

Напредъкът в генната терапия и науката за стволовите клетки също обещава много по отношение на третирането на различни видове заболявания.
Неинвазивната редукция на мазнини, както и използването на различни видове светлинни лъчи са израз на технологичния напредък в медицината. Не на последно място, изкуственият интелект и други IT технологии вече се използват доста ефективно – например апликации, различаващи малигнена от бенигнена лезия. Ако това е само началото, какво ли ни очаква в следващите 20 години?

Източници:
https://www.dermatologytimes.com/view/innovation-matters-dermatology
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7136423/