Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2021

Инфекции. В търсене на оръжие срещу невидимия враг

виж като PDF
Текст A
Най-големите постижения в областта на инфектологията през XXI век са свързани с търсенето на нови антибиотици за борба с полирезистентните микроорганизми, развитието на терапията за HIV/СПИН, създаването на нови ваксини срещу редица заболявания и възможността за ерадикация на някои от най-тежко протичащите инфекции.

Нарастването на броя на резистентните бактерии направи създаването на нови антибиотици по-важно от всякога. През 2014 г. СЗО предупреди, че бактериите, резистентни към днес използваните антибиотици, ще причинят огромна вреда на човечеството в бъдеще. Една година по-късно учените създадоха нов антибиотик – Teixobactin, който елиминира бактериалните инфекции, включително туберкулозата при мишки. Въпреки че е нужно време за тестването му върху хора и масовата му продукция, лабораторните тестове до 2019 г. не показват развитие на каквато и да била резистентност.

Един от най-големите успехи на века е комбинираната терапия за HIV/СПИН (HAART – Highly Active Antiretroviral Therapy, включваща медикаментите: Didanosine, Lamivudine, Tenofovir, Ritonavir, Lopinavir, Ombitasvir, Paritaprevir, Saquinavir, Raltegravir), с която от фатално, заболяването се превърна в хронично, но с дълга преживяемост. Ако през 1996 г. 20-годишен човек с HIV се очакваше да живее не повече от 5 години, днес той най-спокойно може да доживее до 69 г. – това се нарича истински прогрес! Смъртността, причинена от HIV и свързаните с него заболявания, намаля с 83%.

Първоначално използваните монотерапии за HIV позволяваха на вируса да мутира и да резистира на използваните лекарства. През 2006 г. FDA одобри Atripla – комбинация от три антиретровирусни медикамента, позволяваща по-лесна колаборация от страна на пациента и по-добър ефект от лечението. Stribild – комбинация от четири антиретровирусни препарата, беше одобрен през 2013 г., което позволи дори още по-голяма ефективност при тези пациенти.

През 2017 г. и 2019 г. бе направен нов пробив с Juluca и Dovato – и двата препарата комбинират по две лекарства, съответно за пациенти, които до момента са били на антиретровирусна терапия и за такива, които не са. Важно откритие е и предекспозиционната профилактика (PrEP), таблетка за еднократен дневен прием, която предпазва от инфекция с HIV рисковите групи. Тази стратегия би могла да спаси милиони от инфекцията.

Все още е трудно повлияването в Третия свят, където разпространението е най-голямо, но и там, макар и по-бавен, прогресът е налице. Следващото предизвикателство е цялостното излекуване на болестта.

Прогресът по отношение развитието на ваксините не отстъпва по нищо на терапията на HIV/СПИН.

След като през 2008 г. бе създадена подобрената петвалентна ваксина срещу заболяванията: дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и Haemophilus influenzae тип Б, през 2014 г. бе открита шествалентна ваксина, включваща и протекция срещу Хепатит Б. През 2018 г. СЗО анонсира, че има само 33-ма души, които към момента са засегнати от полиомиелит, болест, най-често засягаща деца. Това е огромен напредък в сравнение с 350 000 случая през 1988 г. Въпреки всичко за пълното ерадикиране на заболяването все още е необходима много работа. По отношение на ваксините голям успех има и създаването на противогрипните ваксини, които се обновяват ежегодно срещу очакваните щамове на вирусите в есенно-зимния период.

За първи път вирусът на Ебола бива открит през 1976 г. След епидемията в Западна Африка през 2014-2016 г. с около 28 000 заразени и 11 300 смъртни случая, само няколко години по-късно, след няколко проучвания, през 2019 г. бе създадена и първата ваксина срещу заболяването – Ervebo (rVSV-ZEBOV).

Според учените щом ваксини за полиомиелит и вариола станаха реалност, тогава е възможно същото и по отношение на вируса на човешкия имунен дефицит. Създадена е група за изследване на такъв тип ваксина (HIV Vaccine Trial Network), която провежда клинични проучвания на пет континента и се очаква съвсем скоро това да донесе дългоочаквания резултат.

Днес погледът на света е отправен към нов инфекциозен агент, който промени изцяло живота ни в рамките само на година – COVID-19. Това е и новият общ враг, срещу когото са изправени учени и лекари по целия свят, борейки се ежедневно за живота на милиони хора. Дали ще успеем да се преборим и с това, можем само да се надяваме и да работим в тази посока!

Източници:
https://thestacker.com/stories/3706/50-notable-medical-advancements-decade?page=5
https://www.syberscribe.com.au/blog/19-mind-blowing-medical-advances-in-the-past-8-years/
https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/publichealth/17594