Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2021

Педиатрията в XXI век и отвъд – поглед към бъдещето

виж като PDF
Текст A
Педиатрията е една от най-динамичните дисциплини, с голяма осведоменост и надежда за актуализиране на изключителните постижения в областта на детското здраве през XXI век и отвъд. Подобреният начин на живот и качеството на детското здраве е с тенденция да намали тежестта на заболяванията на по-късна възраст и да увеличи дълголетието, защото семената на много от заболяванията при възрастните се засяват още в детството.

Идентифицирането и декодирането на човешкия геном се очаква да революционализира практиката на педиатрите. Всяка болест и човешко поведение е генетично детерминирано.

Житейските събития могат да се предскажат на базата на генома, който е като сложен хороскоп. Идентификацията и декодирането на човешкия геном е най-голямото постижение на XXI век. Възможно е да се диагностицира голям набор от животозастрашаващи или инвалидизиращи генетични, хромозомни и заболявания на развитието още на ниво фетус и да се предложи "селективен аборт", за да се осигури оцеляването на "генетично нормални" човешки същества. Когато генетично „повреден“ индивид се роди, би било възможно "лошите" гени да се заместят с "добри". Технологията вече се използва за лечение на деца, страдащи от тежък комбиниран имунодефицит (SCID), мускулна дистрофия на Дюшен (DMD), кистична фиброза, хемофилия, фамилна хиперхолестеролемия и някои видове рак. Подобренията в генетичните технологии ни доведоха до усъвършенстване на редица асистирани репродук­тивни техники (ARTs) и възможността за създаване на "дизайнерски бебета". Новите ART на свой ред поставиха редица етични и законови въпроси. Не сме далеч от времето, в което пациентът ще влезе в кабинета на лекаря с електронно досие и с декодирана геномна конституция.

Трансплантацията на хематопоетични стволови клетки (HSCT) чрез използване на мултипотентни стволови клетки, получени от костен мозък, периферна кръв или кръв от пъпна връв ще бъдат широко използвани за лечение на хематологични онкологични заболявания, немалигнени заболявания, като таласемия, апластична анемия, вродени грешки на метаболизма и автоимунни заболявания. Източникът на стволови клетки може да бъде автоложен (чрез съхранена собствена кръв от пациента) или алогенен, когато стволовите клетки са получени от съвместим донор.

Ваксините постигнаха чудо в борбата с инфекциите, с абсолютното изкореняване на вариолата и почти изцяло на полиомиелита в света. Едно от най-значимите постижения е и ваксината срещу HPV. Въпреки това увеличаващият се брой ваксини е плашещ и за деца, и за родители. Разработват се устройства под форма на писалка за прилагане на лекарства и ваксини чрез безболезнени ултразвукови вълни. Има произведени перорални ваксини срещу: ротавируси, тиф, грип, холера, морбили и RSV. Гени от бактерии и вируси се поставят в генетично-модифицирани плодове, зеленчуци и зърнени храни за продукция на ядливи ваксини, които не се развалят при топлинна обработка на храната. Има надежди, че в близко бъдеще, натоварени с антиген или трансгенни банани, картофи, домати, марули, ориз, пшеница, соеви зърна и царевица, ще бъдат достъпни като по-подходящи ваксини за деца.

Има огромна надежда и очакване за впечатляващи постижения в сферата на медицината на XXI век. Здравословният начин на живот и постиженията в здравния статус и качеството на живота на децата е асоцииран с намалено развитие на болести при възрастните. Напредъкът в клиничната генетика е на път да революционизира педиатрията. Няма да има оцеляване на най-здравите, защото ще оцеляват всички. Индивидите, родени с дефектни гени, ще бъдат поправяни чрез поставяне на здрави гени. Молекулярните диагностични тестове ще бъдат достъпни, с възможност за персонализирани терапии в зависимост от генетичната конституция на пациента.

Източници:
https://link.springer.com/article/10.1007/s12098-016-2206-z
https://www.medscape.com/features/slideshow/20th-anniversary#page=19
https://www.rsph.org.uk/our-work/policy/top-20-public-health-achievements-of-the-21st-century.html