Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2021

Tavipec forte® и Tavipec® Мощен при вирусни респираторни инфекции

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Петър Атанасов
Клиника по вътрешни болести и COVID сектора в Университетската болница "Пирогов" в гр. София. 


Доц. Атанасов, бихте ли описали накратко типичните причини и симптоми на остри инфекции на долните дихателни пътища?

В повечето случаи вирусите са причина за инфекциозни заболявания на долните дихателни пътища, дори ако те рядко се идентифицират чрез лабораторна диагностика. В зависимост от различни влияещи фактори, като настоящото присъствие на остра пандемия, но също така и сезонността или пък степента на грипна ваксинация на населението, различни вирусни щамове доминират в инфекцията. Най-честите причини за инфекции на долните дихателни пътища са грипни/парагрипни вируси, респираторни синцитиални вируси, корона, адено- или риновируси. Пациентите обикновено идват на лекар с тежка кашлица (със или без образуване на слуз), диспнея, болка в гърдите, лека температура и умора.

От Вашето експертно мнение и гледна точка кои са силните страни на Tavipec forte и Tavipec при лечението на вирусни респираторни инфекции?

Лавандуловото масло в Tavipec forte и Tavipec съдържа 1.8-цинеол, линалоол и камфор. Начинът на действие на тези вещества е добре проучен: особено за основния компонент 1.8-цинеол, в допълнение към неговите секретолитични, бронхоспазмолитични, антимикробни и противовъзпалителни свойства, се засилва активността на ресничките в трахеобронхиалния мукозен слой, доказано в множество клинични проучвания. Противовъзпалителните свойства на линалоола също са научно потвърдени.

Какъв е вашият клиничен опит с Tavipec forte и Tavipec при пациенти, страдащи от вирусни респираторни инфекции и по-конкретно от коронавирусна инфекция? Можете ли да свържете ползата с начина на действие? Как оценявате клиничната полза?

Лавандуловото масло в Tavipec forte и Tavipec се абсорбира добре от гастроинтестиналния тракт и достига до клетките на цялата бронхиална лигавица. Въз основа на моя опит в клиничното лечение на над 1500 пациенти с COVID-19, аз съм абсолютно убеден в силния отхрачващ и противовъзпалителен ефект. В допълнение, Tavipec forte и Tavipec повишават цилиарната активност и по този начин поддържат мукоцилиарния клирънс. Укрепват самопочистването на дихателните пътища и насърчават премахването на вируси и бактерии. Tavipec forte и Tavipec укрепват лигавичната функция и бариера и бързо изчистват дихателните пътища. Наблюдавам, че вирусните инфекции на дихателните пътища протичат значително по-леко и тежките респираторни усложнения се появяват по-рядко при употребата на Tavipec forte и Tavipec. Моите пациенти се възползват от лечението с Tavipec forte® или Tavipec® със значително облекчаване на обременяващата симптоматика и съкращаване на хода на заболяването.