Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2021

УНГ. Последен напредък в оториноларингологията

виж като PDF
Текст A
Отоларингологията напредна драматично и бързо през последните десетилетия. Появата на операционния микроскоп улесни усъвършенстването на микрохирургичните техники.

Започна нова ера чрез функционалната ендоскопска хирургия на синусите, операциите на черепната основа и фонологична хирургия. Хирургическият напредък протече ръка за ръка с диагностичните аудиовестибуларни и рентгенологични изследвания.

Едни от най-развиващите се области са инвазивните и образните изследвания. Стробоскопията позволява да видим движенията на гласните струни, а чрез ларингоскопията ларинксът може да се визуализира под по-добро увеличение, да бъдат записани движенията на гласните връзки и да се използва за поставяне на локална анестезия. CT с контраст е полезна при изобразяване на метастатични заболявания с добро сканиране на темпоралната кост. Ядрено-магнитен резонанс е изследването на избор за ретрокохлеарна патология. Меките тъкани се виждат по-добре на ЯМР. Ефикасността на магнитно-резонансната ангиография бързо се увеличава и замества конвенционалната катетърна ангиография.

Има голям напредък в хирургичните техники на тимпанопластика, мастоидектомия и стапедектомия. След тези операции се поставят различни импланти, за да се осигури на добър слух на пациента.

Въвеждането на лазер в рутинната хирургия на ушите, носа и гърлото постепенно отстъпи място на по-балансирано и реалистично отношение към неговото използване и ограничения. Основното предимство на лазера е неговият прецизен разрез, възможността за хемостаза и намалена следоперативна фиброза и белези. СО2 лазерът се използва широко при повечето УНГ лезии. Лазерът Neodymium – YAG предлага лечение на ендотрахеални лезии, включително трахеална стеноза. Общи показания за лазер при УНГ заболявания включват: орална левкоплакия, орален верукозен и други орални карциноми, орални и орофарингеални хемангиоми, плеоморфни аденоми, тонзилектомия, увуло-палато-фарингопластика, назофарингеални ангиофиброми, фамилна хеморагична телеангиектазия, хоанална атрезия, носна полипоза, тимпанопластика, отосклероза.

Функционалната ендоскопска хирургия на синусите (FESS) се счита за едно от най-вълнуващите разработки в отоларингологията от въвеждането на операционния микроскоп. Назалната ендоскопия позволява точна оценка на заболявания и анатомични аномалии. Ендоскопите могат да се използват за извършване на голямо разнообразие от назални операции като назална полипектомия, фронтоетмоидектомия, орбитална декомпресия, хипофизектомия. През последните години FESS се извършва с по-голяма точност по минимално инвазивен начин, като се опитва да възстанови нормалната функция с много обнадеждаващи резултати.

Карциномът на ларинкса е един от най-честите видове рак, наблюдаван в отоларингологията. Множество процедури са описани от онколози по целия свят. Неотдавнашният напредък в операциите за запазване на гласа, без да се прави компромис с онкологичната безопасност, се ценят много. Въведени са широка гама от процедури за частична ларингектомия в зависимост от мястото, степента и стадия на заболяването. Частична ларингектомия може да се направи при глотичен, супраглотичен и трансглотичен рак. Трябва да се помни, че преди всяка процедура за запазване на гласа, точната клинична оценка на заболяването е най-важна. КТ или ЯМР със сигурност помагат при оценката.
През XXI век са развити няколко основни етапа за лечението на пациенти в отоларингологията. Приложението на физиката и биологията в хирургията е отговорно за началото на нова ера. Не трябва да се забравя, че „Всеки голям напредък в науката издава дързост на въображението“ (Джон Дюи).

Източник:
https://www.bhj.org.in/journal/2004_4505_jan/html/recent_46.htm