Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2021

Слави Несторов е от рядката порода човеци, за които невъзможни цели няма

виж като PDF
Текст A
Кога за първи път разбра, че барокамерата може да бъде нещо много полезно за теб като терапия или за подобряване на здравословното състояние?
Доста отдавна беше. Може би преди седем или осем години започнах да се интересувам от хипербарните камери.

Беше ли свързано с височинния ти туризъм?
Не. Мой близък приятел имаше шум в ушите и исках да проверя дали, ако му се повиши налягането, няма да се подобри. И тогава се разтърсих, намерих и приятелят ми наистина се оправи. По това време имаше барокамера само във Военна болница и в болницата във Варна. Тогава започнах и повече да чета в тази област и така видях, че много спортисти използват барокамерите за възстановяване и ускорено лекуване на контузии. Успяват с тях да влязат по-бързо във форма и да понесат натоварванията, които им се налагат. По това време още нямаше барокамери в България, които да са частни, и можеше да се стигне до подобна терапия само след предписание от лекар. Личната ми среща с барокамерата дойде след една моя травма. Аз непрекъснато влизам в някакви приключения – нали съм пристрастен към адреналина, и така през 2015 направих много лошо падане с колело. Лекарят, който ме прегледа каза, че съм направил абсолютно всичко възможно, което може да се случи при едно падане. Извадих си рамото, счупих си кост, разтегнах връзки… Казаха ми, че повече няма да мога да спортувам, направиха ми операция, лигаментът ми беше тотално разкъсан, това е тъканта, която покрива раменната става и, по принцип, е най-сложната в нашето тяло. Четири години не можех да спя, всяка нощ имах болки. Покрай спортовете, които съм практикувал (занимавал съм се професионално и с бокс), съм свикнал непрекъснато някъде да ме боли и, като цяло, имам много натрупана болка в тялото си, но с рамото ми наистина беше много сложно. Особено спането – правех една организация с възглавници и точно така отидох и на Еверест. Аз тежа 100 килограма и понякога ми се налагаше да забивам пикела и да го държа само с болната ръка. И това ми причиняваше адска болка. Затова като се върнах, може би шест-седем месеца не можех да се възстановя. Почти ми беше невъзможно да спя. Тогава д-р Кандиларов ми сподели за BioBarica камерата, че той ще я внесе в България и ето така направих миналата година десет процедури. Подействаха ми наистина добре! Опитвал съм много други неща. Опитвал съм криотерапия, опитвал съм да изолирам храните, които причиняват възпаление в сухожилията, намалявал съм месото, пробвал съм какви ли не варианти. И единственото, което проработи дългосрочно, беше барокамерата. След тези десет процедури можех не само да спя, но и ръката ми можеше да функционира, защото болката намаля значително, което ми позволи да си върна и по-тежките тренировки в режима.

А като тонус как ти се отрази? Релаксиращият ефект от процедурите усети ли го?
Усетих го няколко пъти. Докато си правех процедурите в барокамерата, работех много, а работата ми беше свързана с непрекъснато пътуване. Имах между 6 и 8 полета всяка седмица, средно за годината ми се събираха 200 полета. Всеки ден едва ли не бях в различна държава, влизах и излизах в полет, прибирах се и излизах от вкъщи, правех процедурата в барокамерата и пак излитах. И това, разбираемо, доста ме изтощаваше. Като след десет полета например моята жена си знаеше, че не бива да ме закача, защото съм труден за комуникация. Но в периода на терапията с барокамера, се справях видимо доста по-лесно с това натоварване. Т.е. определено имаше и такъв релаксиращ ефект. Относно сатурация и хемоглобин, понеже аз много държа на статистика и фактология, си направих изследвания преди и след процедурите, и установих, че хемоглобинът ми се беше повишил, някои хормони също се бяха повишили, имаше доказано лабораторно много добър ефект върху тялото.

На кого би препоръчал терапията с барокамера?
На спортистите бих я препоръчал задължително. За каквото и да е състезание„ защото възстановяването след натоварването е много по-ефикасно с барокамера. Препоръчвам със сигурност и на хората, които имат хронични травми.

  • Барокамера можете да намерите в "360 Health Club", х-л Маринела, тел.: 0884 22 11 07
  • Актуални промоции търсете на www.capresto.eu