Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2021

Синдром на раздразненото дебело черво. Нови възможности за повлияване

виж като PDF
Текст A
1д-р Велина Праматарова, 2д-р Силвена Цветанова  
1гастроентеролог, УМБАЛ – Бургас, 2гастроентеролог, УМБАЛ – Бургас


Синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) е хронично функционално разстройство на стомашно-чревния тракт, характеризиращо се с хронична болка и променена, предимно моторна функция на червото. То е често срещано състояние, което не причинява сериозни трайни увреждания на червото. СРДЧ засяга около 20% от възрастното население в Европа, като по-често страдат млади жени.

Причини

Причината за възникването на СРДЧ все още не е установена с точност. Една от теориите е, че анормалните чревни контракции могат да доведат до болка, спазми и колебания в храносмилането. Някои хора получават СРДЧ след тежка гастроинтестинална инфекция, но не е ясно защо. Като цяло причините за СРДЧ могат да бъдат най-различни:

 • Стрес
 • Нездравословно хранене
 • Завишена консумация на месо
 • Небалансирана чревна микрофлора
 • Недостиг на витамини и минерали, които да укрепят лигавицата на червото
 • Липса на храносмилателни ензими
 • Затруднено разграждане на зеленчуците и плодовете

Симптоми

Симптомите при СРДЧ търпят индивидуални различия и се проявяват с различна тежест. В повечето случаи СРДЧ е хронично състояние с периоди на обостряне и затишие. Основните симптоми включват:

 • Болки в корема и спазми
 • Подуване и повишено газообразуване
 • Диария
 • Запек
 • Общ дискомфорт
 • Слуз в изпражненията
 • Чувство за непълно изпразване на червото

Всички тези симптоми не вредят на храносмилателната система, но пречат на нормалния ритъм на живот на страдащия. Тъй като тези симптоми могат да се срещнат и при сериозни заболявания на червата, необходим е преглед от специалист.

Диагностициране

Не съществува стандартен тест за проверка на СРДЧ. Диагнозата обикновено бива поставена въз основа на описаните от пациента симптоми и се базира на изключване на други, по-сериозни заболявания на дебелото черво. Поради големия набор от симптоми, които се наблюдават при СРДЧ, през 2016 г. в Рим на организираната Четвърта научна конференция на функционалните гастроентерологични нарушения са уточнени критериите за поставяне на диагнозата. Те са:

 1. Повтаряща се коремна болка, средно най-малко 1 ден / 1 седмица през последните 3 месеца;
 2. Промяна в честотата и формата на изпражненията;
 3. Време – симптомите трябва да са налице през последните 3 месеца и да са започнали поне 6 месеца по-рано.

Най-важният критерий за диагностицирането на СРДЧ е наличието на коремна болка и дискомфорт, продължаващи поне 12 седмици, като не е задължително тези седмици да са последователни.

Лечение

Универсално лечение на СРДЧ няма. Повлияването на симптоматиката изисква индивидуален и същевременно комплексен подход. Досега лечебната схема се основаваше на промяна в режима на хранене на пациента. При липса на резултат или недостатъчен такъв, както и при утежнена симптоматика, в терапията биват включени и лекарствени препарати – най-вече спазмолитици и медикаменти, които оказват ефект върху моториката на червото.

 

Препоръки за промяна на хранителния режим

 • Прием на малки порции храна;
 • Хранене на всеки 2–3 часа;
 • Прием на достатъчно количество течности – вода (1,5–2 л), напитки без захар, напитки без кофеин, ограничаване на газираните напитки;
 • Ограничаване на алкохола;
 • Избягване на мазни и пържени храни, сладкиши, чипс, торти;
 • Избягване на преработени храни, съдържащи устойчиво нишесте;
 • Увеличаване на приема на богати на фибри храни – плодове, зеленчуци, овесени ядки, кедрови ядки, пълнозърнест хляб;
 • Преустановяване употребата на сорбитол (подсладител, използван в някои сладкиши, дъвки, нискокалориини храни и храни за диабетици.

 От скоро място в лечението на СРДЧ намериха и пробиотиците, които се явяват допълващ диетата терапевтичен елемент. Приети в достатъчно голямо количество, пробиотиците могат да облекчат симптомите на СРДЧ. Те се включват в хранителния режим и представляват живи микроорганизми (или бактерии), които са изключително важни за храносмилателните процеси и имунната система.

 Примерна схема

Лечение на СРДЧ

Хранителен режим

Пробиотик (ProCombo)

Лекарствени препарати

Като препарат, показал високо ниво на повлияване на симптомите при пациенти със СРДЧ, се утвърди синбиотикът ProCombo. Той представлява синергично съчетание на пробиотични култури Лактобацилус ацидофилус от специалния щам La-14® и пребиотични късоверижни фруктоолигозахариди NutraFlora®. За тях се знае, че подхранват растежа и популацията единствено на бактериите от рода Lactobacillus и Bifidobacterium.

Действието на ProCombo се дължи на неговото влияние върху три от причините за проява на СРДЧ.

 

Причина

Действие на ProCombo

Небалансирана чревна микрофлора

 

Той доставя 200 милиарда CFU/g пробиотични бактерии плюс необходимия за тяхната популация пребиотик. По този начин поддържа нормалната чревна флора и правилното съотношение на полезните микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

 

Недостиг на витамини и минерали, които да укрепят лигавицата на червото

 

Със своето пробиотично съдържание ProCombo подпомага производството на витамините А, К, В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12 в тялото. Той също така подобрява бионаличността на голям брой полезни вещества, сред които мед, калций, магнезий, желязо, манган, калий и цинк.

 

Затруднено разграждане на зеленчуците и плодовете

 

Пробиотичните бактерии участват в процеса на смилане и усвояване на храната от човешкия организъм. Доставяйки достъчното количество пробиотични бактерии, които заселяват червата, ProCombo подобрява храносмилането. По този начин се тушира подуването и се създават условия за нормална дефекация.

 ProComboе произведен по технология „капсула в капсула“ – DUOCAPTM, която спомага за двуетапно освобождаване на съставките. Тази технология позволява влагане на течности в твърди желатинови капсули без термична обработка на активното вещество. Така се запазва животът на пробиотичните култури и се гарантира тяхното достигане до чревната лигавица. С DUOCAPTMактивните вещества са предпазени от киселинната среда в стомаха.

 Възстановявайки баланса на чревната флора, ProCombo:

 • Намалява тежестта в корема
 • Намалява усещането за подуване
 • Подобрява храносмилането
 • Подобрява перисталтиката
 • Намалява популацията на „лошите“ бактерии в червата

 ProCombo е удобна за пациента дозировка, при която цялото необходимо количество полезни пробиотични бактерии за деня се доставят с прием само на 1 капсула. Същата доза се препоръчва и при прием по време на антибиотично лечение, когато капсулата ProCombo трябва да бъде приета поне 2 часа преди или след антибиотика. Допълнителен плюс е, че той не изисква съхранение в хладилник.

Най-общо казано, от позицията си на висококачествен пробиотик с експертно подбран състав ProCombo подкрепя доброто здраве и намалява нежеланите последствия върху организма от стреса и нездравословния начин на живот, каквото е СРДЧ.