Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2022

Нашият опит в приложението на фитопрепарата Уротерра при лечението на бактериална урогенитална инфекция

виж като PDF
Текст A
д-р Николай Милушев
Аджибадем Сити, Клиник Университетска болница, гр. София


Уротерра има уникална рецептура, включваща пет растителни екстракта, които имат утвърдено и доказано в практиката действие при лечение на цистит.

В комбинация тяхното действие се засилва, като има синергичен ефект и холистично въздействие при терапията на урогенитални инфекции и синдрома на долните пикочни пътища.

Екстрактът от червена боровинка е основното активно вещество в рецептурата. Благоприятният му ефект при възпалителни процеси на уринарния тракт се състои в нарушаването на условията за размножаване на бактериите Е. коли, които се смятат за основни етиологични причинители на уроинфекциите.

Съставът на урината след прием на екстракт от червена боровинка става неблагоприятен за бактерията и пречи на прикрепването към уротела на долните пикочни пътища. От друга страна, диуретичният ефект на екстракта от червена боровинка подпомага механичното отстраняване на бактерията от организма.

Диуретичният ефект на червената боровинка допълнително подпомага нормализирането на водно-солевия баланс, което намалява отоците на крайниците и натоварването на сърдечно-съдовата система.

Екстрактът от гроздови семки също има диуретично действие и действа синергично с червената боровинка. Освен това той е известен с общоукрепващо, антиоксидантно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие.

Развитието на Gram-отрицателни бактерии от род Enterobacteriaceae в ДПП, които са най-честите причинители за уроинфекции, се благоприятства от компрометирана имунна система. Приемът на екстракт от гроздови семки води до засилване на имунитета, ускорена регенерация на тъканите и укрепване на кръвоносната система.
Копривата е класическо средство с диуретично и антибактериално действие, с което подпомага цялостния ефект от фитотерапията с Уротерра.

Материал и метод
Обект на нашето проучване бяха:

47 мъже с изявени клинични данни на простатоцистит:

 • Дизурия
 • Болки в перинеума и супрапубичната област
 • Болки и дискомфорт при еякулация
 • Мукопурулентна или пурулентна секреция от уретрата
 • За установяване на микробния причинител бяха проведени следните микробиологични и имунологични изследвания:
 • Микробиологично изследване на първа сутрешна урина и еякулат.
 • Директен антигенен тест за определяне на Chlamydia trachomatis антиген в цитонамазка от уретра.
 • 52 жени с изявени клинични симптоми на цистит
 • За установяване на микробния причинител бяха проведени следните микробиологични и имунологични изследвания:
 • Микробиологично изследване на първа сутрешна урина.
 • Директен антигенен тест за определяне на Chlamydia trachomatis антиген в цитонамазка от уретра.

Контролните изследвания се извършиха:

 • Непосредствено преди терапевтичния курс.
 • На третия месец след началото на терапията.
 • Терапията беше назначавана съобразно изследването за чувствителност към антибиотици за всеки конкретен микроорганизъм и при част от пациентите като допълнителна терапия беше назначаван фитопрепарат (Уротерра).

Пациентите разделихме в четири групи:

 • Първа група – 25 мъже с бактериален простатоцистит, лекувани само с антибиотично лечение.
 • Втора група – 22 мъже с бактериален простатоцистит, лекувани с антибиотично лечение, комбинирано с 15-дневен курс с Уротерра.
 • Трета група – 25 жени с бактериален цистит, лекувани само с антибиотично лечение.
 • Четвърта група – 27 жени с бактериален цистит, лекувани с антибиотично лечение, комбинирано с 15-дневен курс с Уротерра.

Резултати
В първата група 15 мъже (60%) имаха клинично подобряване на 5-тия ден, а на 15-тия ден от лечението бяха 19 (76%). При 6 мъже (24%) не беше постигнат задоволителен резултат от курса на лечение.

На третия месец след проведената терапия при 14 мъже (56%) не беше открит рецидив на инфекцията.

В третата група 19 жени (60%) имаха клинично подобряване на 5-тия ден, а на 15-тия ден от лечението бяха 21 (76%). При 6 жени (24%) не беше постигнат задоволителен резултат от курса на лечение.

На третия месец след проведената терапия при 12 жени (48%) не беше открит рецидив на инфекцията.

В четвъртата група 22 жени (81.48%) имаха клинично подобряване на 5-тия ден, а на 15-тия ден от лечението бяха 25 (92.6%). При 2 жени (7.4%) не беше постигнат задоволителен резултат от курса на лечение.

На третия месец, след проведената терапия и последващ едномесечен прием на монотерапия с Уротерра при 20 жени (74.1%), не беше открит рецидив на инфекцията.

Изводи
При сравняване на ефективността на антибиотичното лечение на уроинфекции със и без допълнителна фитотерапия с Уротерра намерихме значима разлика – 76% на монотерапия с антибиотик и 90.9% на комбинирана терапия с Уротерра при лекуваните мъже и 76% срещу 92% при лекуваните жени.

При употреба на Уротерра, симптомите се подобряват значително по-бързо в сравнение с пациентите на антибиотична монотерапия.

Профилактиката с Уротерра след основното лечение на уроинфекцията понижава честотата на рецидивите:

 • 56% без рецидив в първа група срещу 81% без рецидив във втора група.
 • 48% без рецидив в трета група срещу 74.1% без рецидив в четвърта група.